Havana Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Havana Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Havana kedisi, farklı birçok kedi ırkının melezlenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Kökeni İngiltere olan Havana kedileri, 1800’lü yılların başlarında bazı gezginler tarafından Büyük Britanya’ya götürülmüştür. Burada yapılan çalışmalara ve farklı kedi ırkları ile gerçekleştirilen melezlemeler sonucunda bugünkü genlere sahip olan Havana kedi ırkı ortaya çıkmıştır. Uysal ve sakin tavırları ile birçok kişi tarafından evlerde beslenilmesi tercih edilen bu kedi ırkı, 1998 yılından sonra Kedi Hayranları Derneği tarafından tanınmış ve kabul görülmüştür.

Havana Kedisinin Özellikleri Nelerdir?

Kedi ırkları kendilerine has özelliklere sahiptir. Bu özellikler, kedilerin fiziksel görünüşleri ve karakteristik yapılarından meydana gelmektedir. Kişilerin kedi sahiplenmeden önce genel olarak ırklar ile ilgili araştırma yapması büyük bir önem taşımaktadır. Kedilerin sadece dış görünüşlerinin beğenilerek sahiplenilmesi her zaman doğru bir tercih yapıldığı anlamına gelmemektedir. Kedilerin genel olarak davranışlarının da sahiplerine uygun olması gerekmektedir. Bu durum hem kedilerin hem de sahiplerinin ev ortamında mutlu ve konforlu bir yaşam sürebilmesi adına büyük bir önem taşımaktadır. Kişiler sakin yapıda bir kedi sahiplenmek isterken, sadece dış görünüşünü beğenerek sahiplendiği kedi ile kısa bir süre sonra uyuşamadığını görebilmektedir. Bu durum kedilerin farklı kişilere sahiplendirilmesine ve doğal olarak kedilerin psikolojilerinin de bozulmasına neden olmaktadır. Tüm bu faktörler göz önüne alınarak Havana kedisinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Havana kedi ırkı, orta ırk kedi grubuna aittir.
  • Havana kedileri genel olarak 2 ile 4 kilogram arasında olabilmektedir.
  • Havana kedisinin kas yapısı oldukça gelişmiştir.
  • Havana kedi ırkı, uzun boylu bir kedi olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Havana kedi ırkının tüy yapısı, kısa ve parlak bir görünüme sahiptir.
  • Havana kedisinin tüyleri genel olarak çikolata rengi ya da kahve tonlarındadır.
  • Havana kedi ırkının göz rengi ise sarı ya da yeşildir.
  • Havana kedi ırkının uzunlukları genel olarak 35 cm ile 50 cm arasında değişmektedir.
  • Havana kedi ırkının kuyrukları, uzun ve ince bir yapıya sahiptir. Havana kedilerinin gövdelerindeki tüy yoğunluğu kuyruk bölgesinde de devam etmektedir.

Havana Kedisinin Karakteri Nasıldır?

Havana kedisinin karakteri, oldukça nazik ve sevecendir. Sahipleri ile temas halinde olmaktan oldukça mutlu olmaktadırlar. Tut getir tarzı oyunları seven Havana kedileri, ev içerisinde oldukça aktiflerdir. Sahipleri tarafından sevilmeyi ve sahiplerinin kucaklarında yatmaktan hoşlanan Havana kedileri, eve gelen yabancılara karşıda oldukça meraklıdır. Çocuklar ve diğer canlılarla da iyi bir şekilde anlaşabilen bu kedi ırkı, insanlar ile birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duymaktadır. Sahiplerinin kendilerini görmezden gelmesine tahammül edemeyen Havana kediler, ufak pati temasları ile kendilerini fark ettirmeyi başarmaktadır. Sosyal ve girişken bir karaktere sahip olan Havana kedileri, ev içerisinde sahipleri ile birlikte eğlenceli ve keyifli vakit geçirmekten hoşlanmaktadır.

Havana Kedisi’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Genellikle Havana kedisinin bakımı, özellikle tüy yapılarının kısa olmasından dolayı oldukça kolaydır. Havana kedilerinin haftada bir kez taranması, tüy bakımlarının ve deri sağlıklarının korunması için yeterlidir. Havana kedilerinin kendilerine zarar vermemesi ve herhangi bir mikrop kapmaması için tırnaklarının düzenli bakımlarını yapmalısınız. Gerek olmadıkça yıkanmasına ihtiyaç olmayan Havana kedilerini, yumuşak ve nemli bir bez ile silerek temizlemek mümkündür. Kulak ve ağız içi kontrollerinin de düzenli olarak yapılması, bu kedi ırkının sağlıklı bir vücut sistemine sahip olabilmesi için önemlidir. Tüm kedi ırklarında olduğu gibi Havana kedilerinin de tuvalet alanlarının, yemek ve su kaplarının her zaman temiz olmalıdır.

Havana Kedisi Nasıl Beslenir?

Havana kedisinin beslenmesi için veteriner hekimlerin önerdiği beslenme programına uyulması gerekmektedir. Kedilerin yaşlarına ve kilolarına göre belirlenen günlük mama miktarlarına uyulması oldukça önemlidir. Aynı zamanda, kedilere verilen mamaların her gün aynı zamanlarda, taze olarak verilmesi de kedilerin sağlığının korunması adına büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra, kedilerin sularının her zaman ulaşılabilir alanlarda konumlandırılması ve suların taze olmasına da dikkat edilmelidir.

Havana Kedisi Eğitimi Nasıl Verilir?

Bu kedi ırkının eğitimi, sosyal ve girişken karakter özellikleri ile oldukça kolaydır. Aynı zamanda, bu kedi ırkının sahiplerine olan bağlılıkları da eğitim sürecinin daha kolay tamamlanmasına destek olmaktadır. Oyunlar içerisinde verilen eğitimler, Havana kedileri tarafında daha kolay bir şekilde kavranabilmektedir. Oyunlara entegre edilen komutlar, bu kediler tarafından hemen algılanır ve yerine getirilir. Tuvalet eğitimleri, tırnak ve ağız bakımlarının sahipleri tarafından yapılması da Havana kediler tarafından sakinlikle karşılanmaktadır.

Safkan Havana Kedisi Nasıl Anlaşılır?

Havana kedisinin safkan olup olmadığı, kedinin belli başlı fiziksel özelliklerinin kontrolü sayesinde belli olmaktadır. Havana kedilerinin en belirgin fiziksel özellikleri arasında tüy yapıları ve tüy renkleri yer almaktadır. İnce vücut yapıları ve her açıdan uzun olan fizikleri de bu kedi ırkının safkan olup olmadığının anlaşılmasında kontrol edilebilinecek fiziksel özellikleri arasında yer almaktadır.

Havana Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Bilinen genetik bir rahatsızlıklarının olmaması ve bilinen en sağlıklı kedi ırkları arasında yer alması Havana kedisi ömrü; ile yaklaşık olarak on iki ile on beş yıl arasındadır. Havana kedilerinin gerekli sağlık kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması çok önemli. Kedi beslenme programına uyulması ve mutlu bir yuvaya sahip olmalı. Sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilmesi için gerekli koşulları meydana getirmektedir.

Ayrıca Bakınız: Calico Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap