Kediler Neden Tüy Döker? Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kediler neden tüy döker? Kedilerin tüy dökmesinin aslında pek çok nedeni vardır. Bazı durumlarda kedilerin tüy dökmesi ciddi bir probleme işaret değildir. Ancak kedilerin tüy dökmesi bazen ciddi rahatsızlıkların da bir habercisi olur. Bu nedenle de kedilerin tüy problemini kontrol etmek ve eğer ciddi bir sorun görülürse veteriner ile iletişime geçmek önemlidir.

Kediler Neden Tüy Döker?

Kedilerin pek çok koşula bağlı olarak tüy dökmesi mümkündür. Kedilerde tüy dökülmesine neden olacak başlıca faktörler:

  • Cinsi,
  • Yaşı,
  • Kilosu,
  • Sahip olduğu hastalıklar
  • Çevresel faktörler

Yukarıdaki nedenler tüy dökmesinde etkili olabilmektedir. Bu durumların her biri kedilerin neden tüy döktüğünü açıklayabilecektir.

Kedilerde Mevsim Geçişlerine Bağlı Tüy Dökülmesi

Kediler mevsim geçişlerine bağlı olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğun şekilde tüy dökebilirler. Bu dönemlerde kedilerin fazla tüy dökmesi genellikle bir hastalığa işaret değildir. Çünkü mevsim değişimlerine bağlı olarak tüy dökülmesi aslında hemen hemen her kedide görülmektedir. Mevsimlere bağlı olarak tüy dökülmesi gerçekleştiği zaman kediler ince tüylerini dökerek yerine yeni ve daha sık, kalın tüyler çıkarabilir. Ayrıca kalın tüylerini döküp daha ince telli tüyler çıkarmaları da mümkündür.

Kedilerde Depresyona Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedilerin depresyona bağlı şekilde tüylerinin dökülmesi de mümkündür. Kediler de pek çok nedene bağlı olarak depresyona girer. Bu sebeple de depresyonun tüy dökülmesi için bir neden olabileceğini söylemek mümkündür.

Kedilerin sahiplerinden uzun süre ayrı kalması,

  • Eve gelen misafirler,
  • Sahibinin kaybedilmesi,
  • Evdeki eşyaların değişmesi,
  • Taşınmak
  • Yeni bir evcil hayvan sahiplenilmesi

gibi farklı pek çok durum kedilerde depresyon nedeni olabilir. Bu durumda da tüy dökülmesinin görülmesi mümkündür.

Kedilerde Beslenmeye Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedilerde beslenme şekillerine bağlı olarak da tüy dökülmesi mümkündür. Yüksek proteinli gıdaların çok fazla tüketilmesi, vitamin ve mineral eksikliği, dengesiz yağ asitleri gibi pek çok beslenme durumu kedilerin tüy dökmesine neden olabilmektedir. Ayrıca bozulmuş besinler, sürekli ev yemeği ile beslenmek gibi durumlar da tüy dökülmesi nedenleri arasında olur. Kedilerde beslenme düzeni hem kilo kontrolü sağlayacak şekilde hem de tüy dökülmesini önleyecek şekilde olmalıdır. Bunun için de her besin kaynağından düzenli ve yeteri kadar tüketilmesi gerekir.

Kedilerde beslenmeye bağlı olarak görülen tüy dökülmesi problemine karşı tüy dökülmesini önleyecek ve tüyleri güçlendirecek içeriğe sahip olan mamaları tercih etmek mümkündür. Bu mamalar sayesinde kedinizin tüylerinin daha sağlıklı hale gelmesi ve ayrıca tüy dökülmesinin de sona ermesi mümkündür.

Kedilerde Hastalıklara Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedilerde pek çok hastalık da tüy dökülmesinin nedeni olabilmektedir. İç parazit olması, mantar, pire ya da alerjik durumlar kedilerde büyük ölçüde tüy dökülmesine neden olur. Özellikle de karın bölgesinde ve bacakların iç kısmında tüy dökülmesi görülüyorsa bu nedenlerden birinin tüy dökülmesi sebebi olduğu söylenebilir.

Kedilerde alerjik durumlara ya da hastalıklara bağlı olarak görülen tüy dökülmeleri için veterinere başvurmak gerekir. Bu sayede veteriner desteği alarak kedilerin sağlık problemlerinin ortadan kalkması mümkün olacaktır. Tüy dökülmeleri de bu nedenle görülüyorsa tedavi ile zamanla tüy dökülmesi problemi de ortadan kalkacaktır.

Kedilerde Yetersiz Bakım

Kedilerin tüyleri düzenli şekilde bakım ister ve bu bakım sağlanmazsa kedilerde tüy dökülmesi probleminin ortaya çıkması mümkündür. Bakımın düzenli olması ve doğru şekilde yapılması ise büyük öneme sahiptir. Örneğin tüyler düzenli olarak taranmalı, düzenli olarak yıkanmalıdır. Bu sırada kedinin yediği mamalar da tüy sağlığına etki eder.

Ayrıca bakınız: Kedi Tüyleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap