Kediler Yavrularını Ne Zaman Bırakır?

Kediler Yavrularını Ne Zaman Bırakır?

Kedilerin yavrularını bıraktığı zaman kedilerin yapılarına ve ırklarına bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Kediler yavrularını ne zaman bırakır sorusuna net bir yanıt verilemese de ortalama iki aylık oldukları zaman bırakma davranışı gözlenebilmektedir. Anne kedilerin yavrularını bırakması yavruların kendilerini erken toparlamasına da bağlıdır. Bazı ırklarda yavruların anneden bağımsız olabilmesi için dört aylık bir süreç gerekebilmektedir.

Yavrular doğumlarından sonraki ilk aylarında anne sütü ile beslenerek vücutları için gerekli olan besin ögelerini karşılamaktadır. Sütün kesilme dönemlerinde ise yavruların daha hareketli olduğu görülmektedir.

Anne Kedilerin Yavruları Sütten Kesmesi

Anne kedilerde sütten kesme yavruların fiziksel gelişim süreçlerine bağlı ilerlemektedir. Sütten kesilme zamanı yavru kedilerin beyin ve diğer organ gelişimleri için son derece önemlidir. Bu dönemde yavruların anne ve kardeşlerinden öğreneceği pek çok nokta bulunmaktadır. Bu süreç onun gelişim sürecini hızlandırmaktadır.

Genel olarak 4 hafta ile 8 hafta arasında sütten kesilme evresinden bahsedilebilmektedir. Bu dönemde yavruların bağışıklık sistemleri azalacaktır. Bu nedenle yavruların bakımına özen gösterilmesi ve uyku dönemlerini verimli geçirmesi sağlanmalıdır.

Yavru ve Anne Kedilerin Ayrılma Süreci

Anne ve yavru kedilerin ayrılması için ortalama olarak üç aylık bir süreçten bahsedilebilmektedir. Yavrular henüz iki aylık iken anneleri ile devamlı oyun oynamak ve vakit geçirmek istemektedir. Üçüncü aydan sonra ise annelerin ayrılma süreci gözlenmektedir. Kediler yavrularını ne zaman bırakır sorusuna üçüncü aydan sonra şeklinde yanıt verilebilmektedir.

Yavrular iki aylık oldukları zaman ek gıdalara yavaş yavaş başlanmalıdır. Ek gıdaların sayısı ve sıklığı arttıkça anne sütünden uzaklaşmak daha kolay olacaktır. Yavruların anneden yavaş yavaş uzaklaşması olgunlaşma sürecine katkıda bulunmaktadır.

Kedilerin oyun oynaması ilk üç ayda oldukça fazladır. Üç aylık dönem sonrasında oyun aktiviteleri az da olsa devam etmektedir. Üçüncü ayda bağımsızlık kazanma ve anneden ayrılma davranışları oluşmaya başlamaktadır. Annelerinden üçüncü aydan önce ayrılan yavrularda sevgi ve özgüven eksikliği ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak yüksek düzeyde stres de ortaya çıkabilmektedir.

Anne Kedilerin Yavruları Bırakma Nedenleri

Anne kedilerin yavruları terk etmesi doğal süreçler ile ortaya çıkabileceği gibi olağan dışı süreçler ile de oluşabilmektedir. Kediler, anne olduklarında farklı fizyolojik ve biyolojik değişimlerden geçmektedir. Genel olarak yavruya karşı olumlu ilerleyen davranışlar farklı nedenlerden ötürü olumsuza kayabilmektedir. Anneler ilk üç ay öncesinde yavrularını reddedebilmekte ya da onlara soğuk davranabilmektedir. Anne kedilerin yavrularını bırakma davranışına neden olabilecek faktörler aşağıda yer almaktadır:

  • Yavruların hasta olması: Anne kediler içgüdüsel olarak bazı duygular hissedebilmektedir. Bu nedenle eğer doğan yavruda bir hastalık olduğunu hisseder iseler bırakma davranışı görülebilmektedir. Kedilerin birden fazla yavru dünyaya getirmesi durumunda bırakma davranışı görülebilmektedir. Anneler hastalık kapan yavruyu diğer yavrularından uzaklaştırarak diğerlerini sağlıklı tutmaya çalışabilmektedir.
  • Yavruların büyüklüğü: Kediler normalde olması gereken kilodan daha ağır bir yavru dünyaya getirir iseler bırakma davranışı gözlenebilmektedir. Bu davranışın altında yatan nedenler tam olarak anlaşılamamıştır.
  • Annelerin erken yaşta yavru dünyaya getirmesi: Anne kediler hamilelik sürecinde yalnızca biyolojik olarak değil psikolojik olarak da değişime uğramaktadır. Annelerin olması gerekenden küçük şekilde yavru dünyaya getirmesi onları reddetmesine neden olabilmektedir.
  • Anne kedide mastitis oluşması: Anne kedilerde yavruların beslenebilmesi için bazı süt kanalları bulunmaktadır. Bu kanallar yavruların süt emme isteklerinde annelerin canını sıkabilmektedir. Özellikle enfeksiyon olan kedilerde şiddetli ağrı ve yanma baş gösterebilmektedir. Bu da annenin yavrularından uzaklaşmasına yol açacaktır.

Yavru Kedinin Büyümesi

Yavru kedilerde yetişkinlik ortalama bir yıl sonucunda gerçekleşmektedir. Bu süre geçene kadar yavrular belirli aşamalardan geçmektedir. Yavrular özellikle ilk aylarında hızlı şekilde büyümektedir. Bunun en önemli nedeni kedilerin biyolojik yapısıdır. Buna ek olarak kedilerin uyku ve beslenme düzenleri de büyüme üzerinde etkilidir. Dört beş aylık zaman dilimlerinde kediler oyun oynama davranışı gösterebilmektedir. Kedilerin kendi kendilerine oyun oynamaya vakit bulması yetişkinliğe giden adımlar arasında yer almaktadır. Bu dönem süt kesilme ile benzer dönemlere denk gelmektedir.

Kedi yavruları beslenmek için ilk zamanlarda anneye ihtiyaç duysa da zaman içerisinde bu ihtiyaç azalmaktadır. Anne kediler yavrularını sütten kestikleri zaman yavruların ayına uygun mamalara yönelmesi en doğrusu olacaktır. Üç ay ile altı ay arasındaki dönemde yavruların kasları fazla güçlenmektedir. Ayrıca yavrular bu dönemde sosyal becerilerini de kullanmayı öğrenmektedir. Yavruların sindirebilecekleri ve çiğneyebilecekleri mamalar tüketmeleri, yeteri kadar gelişebilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Bir yıllık zaman diliminin geçmesinin ardından refleksler güçlenmekte ve iskelet yapısı gelişmektedir. Yavrular bu süre sonunda olgun bir kedi gibi davranmaya başlayacaktır.

Anneden Ayrılan Yavru Kedilerin Bakımı

Anneden ayrılan yavrulara bakmak için kedi sahiplerinin bir veteriner hekimden bilgi alması gerekebilmektedir. Kediler yavrularını ne zaman bırakır sorusuna verilecek yanıta bağlı olarak kedilerin bakımına başlanabilmektedir. Yavruların anneden ayrılması için en uygun zaman iki aylık ile üç aylık arasında oldukları zamandır. Bu zamanda anne sütü yavrunun hayatta kalmasını sağlayacaktır. Anne kedilerin yavrularını bırakması ya da annelerin hayatlarını kaybetmesi durumunda süreç daha da hızlanabilmektedir. Olağan dışı bir durumda yavruların henüz iki aylık olmamış iken bakımı gerekebilmektedir. Bu süreç hem sizin için hem de onlar için zorlu olacaktır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Çiftleşmesi Nasıldır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap