- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedim mama yemiyor? Kedinizin iştahsızlığı sebebi ile sorun yaşamanıza sebep olabilir. Kedilerin genellikle aniden mama yemeyi bırakmaları yaygın bir olaydır. Fakat ciddi bir rahatsızlık sebebiyle mama yemeyi bırakmaları acil müdahaleler gerektirir. Kedilere mama yedirmek için çeşitli yollara başvurabilirsiniz. Fakat öncelikle kedinizin isteksizliğinin ve mama yememe sebeplerinin farkında olmalısınız. Kedinizin iştahını geri kazanması sağlık durumu için oldukça önemlidir. Evde yapabileceklerinizin yanında bazı durumlar hekim müdahalesi gerektirecektir.
Kedim Mama Yemiyor: Kedilerde İştahsızlık Nedenleri
Kedilerde Mama Değişimi:
Genellikle kedilere mama yedirmek konusunda sorun yaşayan insanlar bu problemi mama değişimlerinin ardından yaşamaktadır. Mama değişimi yapmanız kedinizin mamasını yememesine ve iştahsızlığına sebep olur. Mama değişimi sebebiyle iştahsızlık yaşamasından korkmamalısınız. Bu en hafif ve en kolay atlatılabilecek nedendir. Yapmanız gereken tek şey eski mama ile yeni mamayı karıştırarak kedinize vermektir. Kedinizin aniden yeni mamaya geçmesi iştahsızlıkla birlikte ishal gibi problemleri de beraberinde getirir. Eski mama miktarını yavaş yavaş azaltarak ortalama 2 hafta içerisinde kedinizin yeni mamasına alışmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Solunum Hastalıkları:
Kedilerin yaşayacağı solunum yolu hastalıkları tat ve koku alma duyularını zayıflatır. Bu sebeple kedinizde iştahsızlık görünecektir. Bazı solunum yolu hastalıkları antibiyotikler ile atlatılırken bazıları çok daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Kediniz hırıltılı şekilde nefes alıyor, burnunda akıntı oluyor ve iştahsızlık yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız.
Kedilerde Sindirim Sistemi Hastalıkları:
Kediniz uzun zamandır iştahsızlık yaşıyorsa çeşitli sindirim sistemi hastalıkları yaşar. Fakat iştahsızlık sebebi sindirim sistemi hastalıkları ise beraberinde kusma, ishal ve halsizlik de yaşayacaklardır. Eğer kediniz yemek yedikten sonra kusuyor ve uzun süredir halsizse bu durumu evde tedavi etmek için uğraşmamalısınız.
Kedilerde Yabancı Cisimler:
Kediler yabancı ve küçük cisimleri yuttuklarında sindirim sistemlerinde tıkanmalar meydana gelir. Bu tıkanıklık sebebiyle kediniz yediği mamayı kusacak ve ardından mama yemeyi kesecektir. Küçük boyutlu cisimler dışkı yoluyla atar. Fakat daha büyük boyutlu cisimler bağırsaklarda dolanmaya sebep olur.
Kedilerde Ağız ve Diş Rahatsızlıkları:
Kediler diş etlerinde oluşan hassaslık sebebiyle dahi mama yemekten uzaklaşabilirler. Kedilerde diş rahatsızlıkları oldukça yaygın bir sebeptir. Diş etleri kırmızı olan kediler yemek yerken zorlanırlar. Bir süre sonra da tamamen mama yemeyi bırakırlar. Diş eti hassaslıkları farklı hastalıkların habercisi de olabilmektedir.
Kedilerin Son Yaptırdıkları Aşı:
Kedinize yaptırdığınız aşılar her ne kadar onlar için faydalı olsa da bazı yan etkilere sebep olur. İştahsızlık bu yan etkilerden biridir ve kısa sürede geçer.
Kedilerde Rutin Değişikliği:
Kediler ortamlarını oldukça sahiplenir ve rutinlerinin bozulmasından hoşlanmaz. Ev değişikliği ya da seyahat gibi sebeplerden kedinizin iştah kaybı yaşaması doğal ve geçici bir durumdur.
Kedilerde İç Parazitler:
Kedilerde iç parazit iştahsızlığa yol açabilmektedir. Kedinize ilk 6 haftadan sonra iç parazit aşısı yaptırmayı unutmamalısınız.
Kedilerde Mama Kaynaklı Sorunlar:
Kediler mamalarının tatlarını beğenmediğinde mama yemeyi bırakır. Mamanın taze ve kaliteli olması bu açıdan önemlidir. Kedinizin yemekten hoşlandığı tatları tercih etmeye çalışabilirsiniz. Verdiğiniz mamanın son kullanım tarihini kontrol etmelisiniz. Kedilerin mamanın bozuk ya da tazeliğini yitirmiş olduğunu kolayca fark eder.
Mama Yemeyen Kediye Öneriler
Kedilere mama yedirmek için çeşitli önerilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Kedilere mama yedirmek zaman zaman sizin sabrınızı ve gücünüzü sınar. Kediler seçici ve inatçı canlılardır. Öncelikle kedinizin neden mama yemeyi bıraktığını öğrenmelisiniz. Ardından bu sebeple bağlantılı olarak mama yemesini sağlayacak çözümler üretebilirsiniz.
İlk olarak sebebin tıbbi olup olmadığını öğrenmek için bir veteriner hekime danışmalısınız. Tıbbi kaynaklı yaşadığı soruna çözüm üretmeden mama yemesini sağlamanız mümkün olmayacaktır. Örneğin burun tıkanıklığı yaşayan kedinizin tekrar koku almasını sağlamalısınız. Kediler mamalarını koklamadan yemeyi tercih etmezler. Kedinizin burun deliklerine serum fizyoloji damlatarak burun akıntısını düzeltebilir ve tekrar koku almasını sağlayabilirsiniz.
Sorunun mama kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, mamasında küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela her zaman soğuk olarak verdiğiniz mamayı biraz ısıtarak ılık vermeyi tercih edebilirsiniz. Çok sevdiği yaş mamayı kuru mamasının içine karıştırarak sunmayı deneyebilirsiniz. Kediniz bu lezzetli sunumlara karşı fazla dayanamayacaktır. Her zaman aldığınız mamanın içeriğinde bir değişiklik olup olmadığını ambalaj üzerinden kontrol edebilirsiniz. Kediler ufak lezzet değişikliklerini dahi fark edip mama yemeyi bırakmış olabilirler. Bu gibi durumlarda farklı lezzet ve şekilde mamalar satın alabilirsiniz.