Yeni Doğan Yavru Kedi Bakımı Aşama Aşama

Yeni Doğan Yavru Kedi Bakımı Aşama Aşama

Yeni doğan yavru kedi bakımı hem zorlu bir süreç hem de keyifli anların başlamasıdır. Anne kedi her ne kadar yavrularına bakıyor olsa da yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Yavru kediler doğar doğmaz 2 saat içinde annelerini emmeye başlarlar. Bazı yavrular emmek istemeyebilir. Emmek istemeyen yavrular için önce süt tozuyla besleyip sonrasında annesinin memesine alıştırmaya çalışın. Bu esnada yavru kedinin ağzını annesinin memesine sizin getirmeniz gerekecek. Yavru kedilerinizin sağlıklı ve sevgi dolu bir anne kedisi varsa, erken dönemdeki önemli işlerin çoğunu ona emanet ederler. Bazı anne kediler yavrularına bakmak istemezler ya da annesiz yavru kedi sahiplendiyseniz de ilk birkaç ay nasıl davranmanız gerektiğini detaylıca açıklayacağız.

1 Haftalık Yavru Kedi Nasıl Bakılır?

Kediler 4 haftalık olana kadar tuvaletini annelerinin yardımıyla yaparlar. Anne kedi yavruların genital bölgesini yalayarak çiş ve kakasını yaptırır. Bütün yavrulara anne yetişemiyorsa ya da annesi yavru kediye bakmak için nemli bir pamuk yardımıyla yavruların poposuna hafif baskı uygulayarak tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.

1 haftalık kedilerin beslenmesi için eğer anneleri yanındaysa acıktıklarında annelerinin memesine gideceklerdir. Ya da anne kedi yavruları alıp emzirmek için yanına çekecektir. Annesiz yavru kedi bakıyorsanız her 2-3 saatte bir süt tozunu biberona koyarak beslemelisiniz. Kedilere kesinlikle inek sütü vermemelisiniz. Marketlerden alınan sütleri kedilerin mideleri sindiremez. Kediler için süt tozları vardır. Veteriner hekiminizden, pethshoplardan bulabilirsiniz.

Yeni doğan yavrular, ilk birkaç hafta boyunca kendi vücut sıcaklıklarını etkin bir şekilde kontrol edemediği için ortamın ılık olmasını sağlayın. Annesi olan yavrular şanslıdır. Annelerinin altına girerek ısınırlar. Ancak annesi olmayan yavrular için ortamın 30,35 derece sıcaklıkta olmasına dikkat edin.

2 Haftalık Yavru Kediler

Yavru kediler ne zaman gözlerini açar diyorsanız 1 hafta 10 günlük olduklarında yavaş yavaş gözlerini açmaya başlarlar. 15-20 günlük kediler paytak paytak tatlı bir yürümeye başlarlar. 2 haftalıktan küçük yavru kedileri en az 2 saatte bir besleyin. Annesi yavru kedilerin bir aylık olana kadar biberonla beslenmeye devam edilmeli. Annesi olan kediler 2 ay olana kadar anne sütü almaya devam edebilirler.

3 Haftalık Yavru Kedi Bakımı

Bu dönemde artık biberonla besleme sıklığını azaltabilirsiniz. Yavru kediler her 3-4 saatte mama yemeleri gerekiyor. Geceleri uyuyorlarsa yemek yemeleri için uyandırmanıza artık gerek yok. Dişler çıkmak için damakta tomurcuklanmaya başlayacaktır. Bazı kediler bu dönemde de diş çıkarabilir.

4 Haftalık Yavru Kedi Bakımı

Bu dönemde artık yavru kediniz mama ve kum eğitimine başlar. Bu dönemden itibaren anne sütünden kesilmeye başlar. Artık konserve, yumuşak kuru mama eğitimine başlanır. Yavrulara önce kuru mama verilmeli. Aksi takdirde yaş mamaya alışırlarsa kuru mama yemeleri zorlaşır. Artık dişleri de çıktığı için ilk bir hafta kuru mamayı rondodan çekip alıştırma sürecinde verebilirsiniz.

Yavru kediler annelerini taklit ederler. Annesi mama yerken, çişini yaparken, suyunu içerken hep yavrular annelerini gözlemler ve aynısını yapmaya çalışır.

5 Haftalık Yavru Kedi Bakımı

Eğer kediniz halen kuru mamaya alışmadıysa 5.haftalarında da kuru mamasını biraz yumuşak olana kadar suda bekletebilirsiniz. Yavru kediler sütten kesilmeye ve katı mamaya geçmeye başladığında, su içmeleri için mama kabının yanına taze içme suyu da koymalısınız. Eğer kediniz suyu içmiyorsa siz suya teşvik etmek için su kabından içirmeye çalışın.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Günlük Su Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır

6,7, 8 Haftalık Yavru kedi Bakımı

Kuru mamayı artık daha rahat yemeye başlar. Artık kuru mamayı suyla karıştırmanıza gerek kalmayacaktır. Normal olduğu gibi kuru mamasını verebilirsiniz. Bu aşamada artık kum eğitimine alışmaları için evin birkaç noktası kum kabı koymanız gerekecek. Sık sık kum kabının içerisine koyarsanız eğer tuvaleti geldiğinde oraya gideceğini unutmayacaktır. İlk başlarda yavru kedi kumu yiyebilir, ağzını silerek tepki vermelisiniz. Yavru kediler popo temizlemeyi hemen öğrenemeyebilirler. Yavru kedi kaka yaptıktan sonra ıslak pamukla poposunu ıslatırsanız temizlemek amaçlı yalayacak ve temizlemeyi öğrenecektir.

1 kilo ağırlığa ulaştıktan sonra yavruların olması gereken aşıları için veteriner hekiminize götürmelisiniz. Yavrular içim aşı karnesi çıkarılacak günü gelen aşılarını takip ederek yapılması gerekecek.

Yavru kediler bu dönemde ısırma davranışı gösterirler. Buldukları her şeyi ağızlarına alarak ısırmaya çalışırlar. Kedinizi elinizle oynatmak yerine olta ve peluş oyuncaklar tercih ederseniz sizi değil oyuncakları ısırmayı öğrenecekler. Yavru kedim beni ısırıyor, kedi ısırığına nasıl çözüm bulurum diyenler için bu oyuncaklar bire bir işe yaramaktadır. Kedi nanesi de ısırmalarının önüne geçmektedir. 8. haftanın sonunda yavru kedilerin her biri 2 kilo ağırlığında olabilir. Yavru kediniz çok zayıfsa veteriner hekimin de onayıyla beslenme sıklığını arttırmalı, her gün aynı saatte vermelisiniz.

Yavru Kedilerin Sosyalleşmesi

Annesi olan kediler, kardeşleriyle bir aradaysa eğer erken yaşta sosyalleşmesi mümkün. Annesin ayrılan yavru kediler ev içerisinde ailenin diğer üyeleriyle sosyalleşmesi gerekir. Yavru kediler ne zaman sosyalleşir? 4-12 haftalık arasında artık yavruların sosyalleşmesi için uygun zamandır. Yavru kediler yaklaşık 4 haftalıkken oynamaya ve keşfetmeye başlar. Çevrelerinde onu uyaracak oyuncaklar bulundurun. Tuvalet kâğıdından karton rulolar ve kâğıt havlular, geleneksel yavru kedi oyuncaklarına ek hemen her evde bulunan kedilerin oynamasını sağlayabilirsiniz.

Yavru kedilerin evde yetişkin kedi ve köpeklerle tanıştırılması, yavru kedilerin sosyalleşmesi için harika olabilir ancak kesinlikle dikkatli ve sadece gözetim altında yapılmalıdır.

Yeni Doğan Yavru Kediler Kaç Kilo Olur?

Yavru kediler cinsine, annenin beslenmesine bağlı değişiklik gösterse de ortalama 85-100 gram ağırlığındadır. Günde en az 10 gram kilo almalıdırlar. Yavru kedinizin iştahında azalma oluyorsa, kilo vermeye başladıysa veteriner hekiminize götürmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap