Pallas Kedisi Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Pallas Kedisi Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Pallas Kedisi kedi ırkı Orta Asya’da yetişen özel bir popülasyona sahip kedidir. Özellikle Rusya ve Çin’de türlerine rastlanır. Görüntüsü daha çok kunduza benzeyen tıknaz bir yapısı ile ünlüdür. Vücudunun üzerini kaplayan tüyler kürkü andırır bir sevimlilik katar. Diğer kedi ırklarından farklı olarak evcilleştirilmesi zordu. Yalnız yaşamaktan hoşlanırlar ve dışarıdaki doğaya karşı oldukça saldırgandırlar. Huysuz olduğu kadar sevimli olan Pallas kedi ırkı bağımsızlığına düşkündür.

Pallas Kedisi Kedi Irkı Özellikleri Nelerdir?

Pallas kedisi dışarıdan bakıldığında evcil bir kedi kadar ufak boyutlardadır. Ancak tüyleri çok sık ve kürklü bir yapıdadır. Bu durum onun doğa ortamında soğuk havalara karşı korunabilmesini de sağlar. En büyük özelliği saldırgan oluşudur. Vahşi bir ırktır ve sürekli hareket eder. Avını avlamak istediğinde ise yere boylu boyunca uzanır ve tuzak kurar.

  • Saldırgandır ve yalnız yaşamaktan hoşlanır.
  • Zekidirler avına odaklanırlar.
  • En kuytu köşeler mağaranın en sessiz ortamında yaşamaya meyillidirler.
  • İnsanlarla aynı ortamda yaşayamazlar vahşidirler.
  • Çocuklarla oynayamazlar, evcilleştirilemezler.
  • Mevsim geçişleri sırasında kürtlerinin rengi de değişmektedir. Koyu griden daha çok açık renklere doğru evrilebilir.
  • Pallas kedilerinin kilosu 4,5 kiloya ulaşabilir.
  • Bu kedi ırkı daha çok kalın kürk yapıları şişko ve güçlü bir görüntü oluşturur.
  • Vücutları üzerinde üzerinde dikey yönlü çizgiler bulunur.

Pallas Kedisi’nin Karakteri Nasıldır?

Pallas ırkının karakteri soğuk ve donuktur. Bu kedi ırkı tamamen vahşi kalmıştır. Bozkırlarda mağaraların en kuytu köşelerinde yaşayabilir. Yalnız başına olmaktan hoşlanırlar. Yalnızca insanlarla değil diğer hayvanlarla da anlaşamazlar. Bir yarasa gibi karanlıktan hoşlanan karakterleri gün doğumu ile karşılaştığında avlanmak için tüm enerjisini toplar. Karakterleri itibariyle vahşi ve vahşi yaşantısı içerisinde kuytu bir mağarada yalnız başına yaşamaya elverişli bir bünyeleri bulunur. Mağaraları ya da orman içlerini daha çok tercih ederler. Görünmeyen bir noktada taşların arka planında yaşamlarını sürdürürler.

Pallas Kedisi’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pallas Kedisi’nin bakımı ancak doğal ortamda gözlemlenebilirler. Bu yönü ile evde bakılıp beslenemeyeceği ve evcilleştiremeyeceği içinde özel bir bakım sürecine ihtiyaç yoktur. Kendi kendilerine beslenmeleri ve doğada var olmaları bakım yapabilme konusunda süreci daha da zorlaştırır. Gittikçe soyu tükenmeye başlamış olan bu tür daha çok avcılıkla hayatını sürdürür.

Pallas Kedisi Nasıl Beslenir?

Pallas Kedisi’nin beslenmesi sanıldığı kadar zor değildir. Unutulmaması gereken şey bu kedi ırkı asla evcilleştirilemiyor. Bulunduğu ortamda kendi avlanma stili ile yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Belirli bir dönem üzerinde evcilleştirme çalışmaları yapılmış fakat bu kedi ırkına iyi gelen bir durum olmadığı için ülkeler tarafından evcilleştirilmesi yasalarca da yasaklanmıştır. Soyu tükenme ihtimaline karşı ise ticaretine de onay verilmemiştir. Pallas kedi ırkı vahşidir. En uçsuz bucaksız yerlerde, mağaralarda ve ormanlarda yaşayabilir. Bu nedenle kişinin müdahalesi ile beslenme rutinini benimsemesine gerek yoktur. Bulunduğu ortamdaki doğal döngüden beslenir. Daha çok Pika ve küçük yapıdaki kemirgenler ile sincap, fare ve morinleri tercih eder.

Pallas Kedisi Eğitimi Nasıl Verilir?

Pallas Kedisi’nin eğitimi pek de kolay değildir. Yapılara itibariyle evcilleştirmeye yatkın değildir. Bu da eğitilmelerini zorlaştırır. Belli bir noktada sabit tutabilmek ya da ev ortamındaki çocukların ve insanların bulunduğu ana alanlarda barınmasını sağlamak mümkün değildir. Daha çok yalnızlığı severler. İnsanlardan uzak dururlar. Çocuklarla vakit geçirmekten hoşlanmazlar. Öyle ki diğer canlı varlıklarla da iyi geçinemezler. Bu nedenle eğitilmeleri de oldukça zordur.

Safkan Pallas Kedisi Nasıl Anlaşılır?

Pallas Kedisi’nin safkan olup olmadığı kaynaklarda elde edilen kısıtlı bilgilerle öğrenilebiliyor. Kendine has bir doğası bulunan bu popülasyonun insanın müdahalesinden uzak bir şekilde keşfedildiği de biliniyor. Bu yönüyle safkan ırk olduğu söylenebilir. Kedi ırkı ilk kez 1776 yılında Almanya’da doğa bilimciliği üzerine faaliyetlerde bulunan Peter Pallas tarafından keşfedilmiştir. Görüntü itibari ile İran kedilerinin atası olma olmasının mümkün olduğu düşünülmüş fakat derinlemesini araştırma yapıldığında aslında bambaşka bir tür olduğu ortaya çıkmıştır. Üzerinde yapılan çalışmalara rağmen kayıtlarda çok fazla bilgi bulunmaz. Orta Asya coğrafyasında çok fazla yaşadığı biliniyor. Sayıları gittikçe azalmış Rusya’da özel bir koruma oluşturulmuştur. Zamanla da ticareti yasaklanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kedi ırkı için 2012 yılında 30 farklı üyenin katıldığı bir uzman grubu sonrasında Pallas kedisi çalışma grubu kurulmuştur. Yalnızca bu kedi ırkı üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2016 yılında ise Pallas Kedisi Uluslararası Koruma Birliği oluşturularak bu popülasyonun daha da geliştirilebilmesi hedeflenmiştir.

Pallas Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Pallas Kedisi kedi ırkı ömrü doğal ortamlarında daha da uzun yıllar yaşayabilir. Hayvanat bahçesinde bakımı yapılmaya çalışıldığında kendisini streste bağımsızlığı ele geçirilmiş hissedebilecektir. Bu nedenle yaşama yılı gittikçe aşağıya doğru düşecektir. Her ne kadar kendi doğal ortamında yaşamaya yatkın vahşi bir yapısı bulunsa da özellikle kışın başladığı Ekim ayı ile Nisan ayı arasındaki dönemde soğuklardan etkilenerek ölüm riski artmaktadır. Doğal koşullarda kendi kürkü ile vücudunu dış ortamlara karşı koruyabilecek kapasitede olan Pallas kedi ırkı saldırgan yapısı nedeniyle farklı hayvanlarla sürekli kavga edebiliyor. Bu durum yaşam kalitesini de düşürüyor. Ciddi yaralanmalar, deri enfeksiyonları en çok görülen hastalıklar arasında yerini alıyor.

Ayrıca Bakınız: Tiffanie Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap