- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Tüysüz kediler ne yer? Tüysüz kedilerde beslenme diğer kedilerden çokta farklı olmaz. Fakat sahip oldukları bazı özellikler nedeniyle hassas oldukları durumlar bulunur. Yavru tüysüz kedilerde beslenme protein oranı yüksek mamalar ile sağlanmalıdır. Tahıl içermeyen mamalar önerilir ve bu mamalar genellikle diğer mamalara kıyasla daha yüksek fiyatlıdır.
Tüysüz Kediler Ne Yer: Tüysüz Kedilerde Beslenme
Tüysüz kedilerde beslenme aşamasında yaş mamalar tercih edilebilir. Fakat birçok kedide olduğu gibi tüysüz kedilerde yaş mamanın tadını oldukça sevmektedir. Bu nedenle miktarının iyi ayarlanması önemlidir. Yaş mama kuru mamalar ile karıştırılarak verilebilir. Sadece yaş mama ile besleme yapmak uzun vadede sindirim sorunlarına neden olabilir. Uygun bir mama seçilerek düzenli kullanılması önemlidir. Sık sık mama değişimi yapmak tüysüz kedilerde sindirim problemlerine neden olabilir.
Tüysüz Kedi Irkları
Tüysüz kedi denildiğinde ilk akıla gelen Sfenks kedisi olsa da tek tüysüz kedi ırkı Sfenksler değildir. Sfenks kedisi haricinde birkaç kedi ırkı daha bulunmaktadır.
- Sfenks kedisi: Tüysüz kediler arasında en popüler ve tanınan ırktır. Bu popülerlikte Avank Ajan filminin etkisi de büyüktür. Sfenks kedileri tüysüz olsalar da derilerinin rengi zaman zaman değişebilir ve hatta tekir bir Sfenks olabilirler.
- Bambino Kedisi: Çok eski bir ırk olmamakla birlikte 2005 yılında üretildiği bilinmektedir. Diğer tüysüz kedi ırklarına göre daha kısa ve kaslı bacaklara sahiptir. Diğer üretim hayvanlarında olduğu gibi kendilerine özel hastalıklara sahip oldukları bilinmektedir.
- Donskoy Kedisi: 1987 yılında Elena Koveleva tarafından Rusya’da keşfedilmiştir. Tüylerinin dökülmesi öncelikle bir hastalık olarak görülse de ardından yeni bir kedi ırkı olduğu anlaşılmıştır.
- Peterbald Kedisi: Diğer tüysüz kedi ırklarına göre daha iri ve büyük kedilerdir. Donskoy kedilerinin akrabası olduğu bilinmektedir. Metabolizmaları oldukça hızlı ve besin ihtiyaçları fazla olan kedilerdir. İnsanlarla konuşmaları ve onlarla yakın bağ kurabilmeleri ile tanınırlar.
- Ukraynalı Levkoy: Tamamen tüysüz bir deriye sahiptir. Donskoy ve Levky Scottish fold karışımı bir kedi ırkıdır.
Tüysüz Kedi Irkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- İnsanlar tarafından üretilen her kedide görüldüğü gibi tüysüz kedi ırklarında da kendilerine has çeşitli sağlık sorunları görülmektedir. Tüysüz kediler cilt hassasiyetine sahiptir ve tüyleri bulunmadığı için güneş ışınlarından olumsuz etkilenirler.
- Ciltlerinde tüy olmadığı için yağ birikmez. Bu sebeple belli zamanlarda banyo yapmaları önemlidir. Kediniz için özel üretilen kedi şampuanlarının kullanılmadı kedinizin cilt sağlığı için oldukça önemlidir.
- Tüysüz kediler güneşten etkilendikleri kadar soğuk hava şartlarından da olumsuz etkilenir. Bu nedenle soğuktan korunmaları için ciltlerinin nemlendirilmesi gerekir.
- Tüysüz kedilerde çeşitli tümör türlerinin görülme riski daha fazladır.
- Tüysüz kedi ırklarının hepsi tam anlamıyla tüysüz değildir. Peterbald ve Donskoy kedilerinin çok kısa da olsa kıl kökleri bulunabilir. Fakat diğer 3 kedi ırkı tam anlamıyla tüysüz kabul edilmektedir.
Sfenks Kedisi Bakımı
Sfenks kedileri tüysüz oldukları için tüy bakımına ihtiyaç duymasa da diğer bakım gereksinimlerinin sağlanması gerekir. Aslında tüylerinin olmaması Sfenks kedileri için bir dezavantaj olarak görülmektedir. Sfenks kedilerinin derilerinin kurumaması için düzenli aralıklar ile losyon ve yağlarla nemlendirilmesi önemlidir. Aksi halde çeşitli deri ve cilt hastalıklarına yakalanmaları kaçınılmazdır. Sfenks kedilerinin yavruluktan itibaren banyoya alıştırılmazları önemlidir. Böylece büyüdüğünde banyodan korkmaması ve hatta keyif alması sağlanabilir. Sfenks kedileri diş eti rahatsızlıklarına yatkındır. Bu sebeple haftada bir olmak üzere ağız bakımlarının yapılması önerilir. Aynı zamanda kulak içlerinde biriken kirlerin bir pamuk ve sirke yardımıyla temizlenmesi önemlidir.