Yavru Kedilerin Aşı Takvimi

Yavru kedilerin sağlıklı şekilde gelişmesi ve herhangi bir hastalığa sahip olmaması için uygulanması gereken temel aşılar mevcuttur. Bu aşılar doğru dönemde yatırılmalıdır. Bu şekilde tıpkı bizlerin zatürre aşısı olması gibi onların da pek çok hastalıktan aşı sayesinde korunması mümkün hale gelir. Bu aşıları yaptırmak için de yavru kedilerin aşı takvimi takip edilebilir.

Kedilere Yapılan Aşılar Nelerdir?

Kedilere yapılan üç adet temel aşı mevcuttur. Bu üç aşının her biri farklı bir işleve sahiptir ve yaptırılması kedilerin sağlıklı şekilde gelişmelerine katkı sağlar. Bu aşılar genel olarak kedilerde görmeye alışık olduğumuz pek çok hastalığın ortaya çıkmasını engellediği gibi aynı zamanda da dışarıdan alabilecekleri pek çok rahatsızlığın uzaklaştırılmasını sağlar.

Kedilerde Karma Aşı (Hibrit Aşı)

2 ayını tamamlamış olan her kediye yapılması gereken bir aşıdır karma aşı. Bu aşı temelde pek çok viral enfeksiyon için bir koruyucu işlevinde kullanılır. Feline parvos, Felin Calici gibi farklı virüs içeriklerine sahiptir. Bu sayede karma aşı kedilerin belirtilen pek çok virüsten korunmasını sağlar. 1 yaşını dolduran her kedinin yılda bir kez karma aşı olması gerekir. Bu aşı kedilerin hastalıklara karşı korunmasını sağlayan ve ayrıca tanımlanmış kedi hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiren en önemli aşıdır.

Kedilerde Kuduz Aşısı

Kuduz aşısı, kuduza neden olabilen virüslere karşı koruma sağlayan bir aşı çeşididir. Üç ayını tamamlamış olan her kedinin kuduz aşısı olmasında fayda vardır. Kedinin kuduz olması için yalnızca kuduz olan başka bir hayvan tarafından tırmalanması ya da onun tarafından ısırılması gerekir. Evden dışarı hiç çıkmayacağını düşündüğünüz kedinizi veterinere götürmek için dışarı çıkardığınızda kuduz virüsünü kapmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle de evden dışarı çıkmayacağını düşündüğünüz kedinize dahi belli aralıklarla kuduz aşısı yaptırmanızda fayda vardır.

Kedilerde Lösemi Aşısı (Leukemia Aşısı)

En az 2 ayını doldurmuş kedilere uygulanan lösemi aşısı, her yıl tekrarlanması gereken önemli aşılardan biridir. %100 lösemi koruması sağlamayan bu aşı büyük ölçüde lösemi olma olasılığını ortadan kaldıran önemli bir aşıdır. Lösemi virüsüne karşı etkili şekilde koruma sağlayan bu aşının belirtilen düzende uygulanması kedinin lösemi virüsünü almaması için önemlidir.

Kedilerde İç Parazit Aşısı

İç parazit aşısı özellikle de bağışıklık sistemi tam anlamıyla gelişmemiş olan yavru kedilere yaptırılır. Düşük bağışıklık sistemleri nedeniyle yavru kedilerde farklı türlerde parazitlere rastlanabilir. Bunu önlemek için ise iç parazit aşısı en iyi çözümdür. Protoza ve bağırsak kurtları yavru kedilerde görülen en temel parazitlerdir ve iç parazit aşısı bunların ortadan kaldırılmasını sağlar.

İç parazit aşısı yapılmadığı zaman kedilerin göstereceği ilk protoza belirtileri ishal, kanlı dışkı, anüste kızarıklık, şişlik ve dışkıda görülen mukustur. Bağırsak kurtları da kedilerde benzer etkileri göstermektedir. Bu belirtilen etkilere ek olarak kilo kaybı, kusma, halsizlik, şişkin karın, kuru ya da kabarık tüyler gözlemlenebilir. Bu etkiler görülmeye başlandığı zaman iç parazit gözlemlendiği söylenebilir.

Yavru Kedilerin Aşıları İlk Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yavru kedilerin ilk aşıları 6 ila 8 haftalıkken yapılabilir. Bu dönemde kedilere iç ve dış parazit aşısı uygulanmalıdır çünkü kedilerin bağışıklık sistemleri henüz yeteri kadar gelişmemiştir ve parazitlere karşı savunma sağlayacak kadar iyi değildir.

İlk aşıdan sonraki ilerleyen iki hafta içinde karma aşının yaptırılması gerekir. Bu da yaklaşık olarak 8 ila 10. hafta aralığına denk gelmektedir. 9 ve 11. hafta aralığında genel taramaya ek olarak lösemi aşısı yaptırılabilir. Sonrasında 10 ve 12. haftalarda genel taramaya ek olarak karma aşı tekrarlanır. 11 ve 13. haftalarda da lösemi aşısı tekrarlanır ve en sonunda 12. ve 14. haftalarda kuduz aşısı uygulaması yapılır. Bu aşıların tamamına ek olarak genel kontrollerin sağlanması önemlidir.

Kedi Aşı Takvimi

Kedi aşı takvimi, kedilerin yaşına ya da kaç haftalık olduğuna göre hangi aşıların uygulanması gerektiğini gösteren bir takvimdir. Bu aşıların düzenli olarak uygulanması için kedi aşı takviminin dikkatli şekilde takip edilmesi oldukça önemlidir.

YAŞ (DÖNEM)AŞI TAKVİMİ
6-8 HAFTALIKGenel tarama  + İç ve Dış Parazit Aşısı (2 ayda 1 tekrarlanır)
8-10 HAFTALIKGenel tarama + Karma Aşı
9-11 HAFTALIKGenel Tarama + Lösemi Aşısı (Lösemi Testi)
10-12 HAFTALIKGenel Tarama + Karma Aşısı (Tekrarlanır)
11-13 HAFTALIKGenel Tarama + Lösemi Aşısı (Tekrarlanır)
12-14 HAFTALIKGenel Tarama + Kuduz Aşısı***

Önemli!! Kuduz aşısı üç aydan küçük kedilere uygulanmaz.

Yavru Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalıdır?

Yavru kedilerin aşı takviminde de belirtildiği üzere iç ve dış parazit aşılarının yanı sıra karma aşı ve lösemi aşısı uygulanır. Sonrasında üç aylık olan kedilerde ayrıca kuduz aşısı uygulaması da sağlanır. Bu sayede kedilerin karşılaşabileceği pek çok hastalığa karşı evcil dostlarımızı korumak mümkün hale gelir ve onlara sağlıklı bir yaşam sunmak kolaylaşır.

İç parazit aşısı gibi aşıların iki ayda bir ya da üç ayda bir olacak şekilde uygulanması gerekir. Uygulama aralığı veteriner ile görüşülerek düzenli şekilde ayarlanabilir. Buna ek olarak kedilerin bir karma aşıyı, bir lösemi aşısını ve bir de kuduz aşısını her yıl olması gerekmektedir. Bu üç aşı 1 yaşını dolduran kedilere yılda birer kez ve her yıl olacak şekilde uygulanır. İç parazit aşısının ise veteriner ile belirlenen iki ya da üç aylık takvime göre uygulanması önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap