Kedilerde Güven Problemi Kediniz Size Güveniyor mu?

Kedilerde güven problemi olur mu? Tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi kediler de çevrelerine güven duymak ister. Hem çevrelerine hem de çevrelerindeki kişi ve koşullara güven duyan kediler hırçın davranışlarda bulunmaz, sakin şekilde hareket eder ve neşeli davranışlar sergiler. Güven duymayan, çevresinden ve çevresindeki insanlardan tedirgin olan kediler ise saldırgan davranışlar sergileyebilir, tırmalama ve benzeri davranışlarda bulunabilir. Peki, kedilerde güven problemi neden olur? Güvensizliğin belirtileri nelerdir?

Kedilerde Güven Problemi Hangi Belirtiler İle Kendini Gösterir?

Güven problemi özellikle de hırçın davranışlarla kendini ortaya koyar. Kedilerde güven problemi olduğu zaman saklanmaları, oyundan kaçmaları, çekingen davranışlar sergilemeleri mümkündür. Bunun yanı sıra kediler güven problemine sahip olduklarında saldırgan davranışlar gösterebilirler. Bu da aslında tüm hayvanlarda ve insanlarda da içgüdüsel olarak mevcut olan “savaş ya da kaç” tepkisinin kendini ortaya koymasıdır.

Isırma, tırmalama, hırlama, evin içerisindeki her noktaya idrar yapma, saklanma, sürekli olarak miyavlama, kuyruğu aşağıda tutma, göz bebeklerinin büyümesi gibi davranışlar, kedilerin güvensizlik içinde olduğunu gösterir. Özellikle de yabancı ortamlarda kedilerin bu hareketleri yapmaları mümkündür. Kediler bunu yabancı ortamların yanı sıra veteriner kliniği gibi kendilerine zarar geleceğini ya da canlarının yanacağını düşündükleri kötü anıları olan yerlerde de yabancı kişilerin yanında da yapabilirler.

Kedilerde Güven Problemi Neden Olur?

Kedilerde güven problemi aslında pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Kedinin tüm gün evde yalnız kalması, evdeki kişilerin kediye yakınlık göstermemesi, sürekli farklı kişilerin evde olması, kedinin sürekli farklı ortamlarda bulunması kedilerde güven problemleri yaratabilir. Ayrıca kedinin sahibinin hareketlerinin sinirli, kediye zarar verici olması da kedide güven problemlerini meydana getirebilir. Örneğin kediyi sürekli iten, kediyi sıkan çocuklar ya da sahiplerin olması kedinin de saklanma ya da saldırma gibi davranışlarını tetikleyebilir. Bu nedenle de aslında kedinin güvenini kazanmak ve onun güvende hissetmesini sağlamak için ilk zamanlar onunla ilgilenmek önemlidir.

Kedinizde Güven Problemine Karşı Yapabilecekleriniz

Kedilerde ilk zamanlarda güven problemi olabilir ancak bu kısa zamanda aşama aşama ortadan kaldırılabilecek olan bir problemdir. Sahibin kedi ile ilgilenmesi, evdeki bireylerin kedi ile oyun oynaması, kedinin bir süre evdeki bireylerden başka yabancı birini görmemesi, evdeki eşyaların ve yerlerinin değiştirilmemesi, kedinin veteriner hariç başka ortamlara sokulmaması aslında güveni oluşturabilecek olan davranışlardır. Kedi evdeki bireyler ile oyun oynayarak onlara olan güvenini tazeleyebilir, ilgi gördüğünü hissederek de aslında güven problemini ortadan kaldırmak mümkün hale gelir.

Evdeki bireylerin kedi ile düzenli şekilde ilgilenmesi, kedinin gün boyu evde yalnız bırakılmaması güven probleminin oluşmaması için çok önemlidir. Kediler sahiplenildiği ilk dönemde güvensizlik gösterebileceği gibi taşınma, evdeki eşyaları değiştirme, evdeki bireylerin değişmesi gibi durumlarda da güvensizlik içinde olabilirler. Yani kısacası güven problemi yalnızca ilk dönemde görülen bir problem değildir. Sonradan da kedilerin pek çok şekilde güven problemi yaşaması mümkündür. Bu nedenle de aslında kedi ile düzenli şekilde ilgilenmek, farklı kişilerle ya da farklı ortamlarda sık sık bulunmasına engel olmak kedinin güven problemi yaşamasını da engelleyecektir.

Kediler Tıpkı Çocuk Gibidir

Kedileri bir çocuk gibi düşünmek aslında bu konuda onu anlamak için büyük bir katkı sağlar. Küçük çocuklarda olduğu gibi kedilerde de kıskançlık, değişime karşı kapalılık hali gözlenebilir. Bu nedenle de onlara sahiplerinin ilgisinin yakın olması, aslında tüm bu sorunların da üstesinden gelmede yardımcı olacaktır. Evcil dostlarınızın hırçın ya da bir anda gelişen utangaç hallerinin en önemli sebebi güven problemi olabilir. Onlara bu güvensizliği kazandırmamak için ise çaba sarf etmek gerekir. Bu süreçte kedinin etkilenmemesi için onunla ilgilenmek ise en iyi destekleyici olacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap