Kedilerde Salya Artışı Neden Olur?

Kedilerde salya artışı çeşitli hastalıklara ya da anlık durumlara bağlı şekilde görülür. Örneğin dişlerde, diş etlerinde ya da ağız içinde görülen yaralar, ağrı ve sızılar de kedilerde salya artışına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra yabancı cisimler, farklı yiyecekler ve daha pek çok etken de kedilerin salyasında artışına neden olabilecek durumlardır. Yine de olası rahatsızlıklara karşı veteriner desteği almak büyük öneme sahiptir. Peki, kedilerde salya artışı nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Kedilerde Salya Artışı Belirtileri

Kedilerde salya artışı nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ağız ve diş sorunları
  • İlaç kullanımı
  • Yemek borusuna takılan cisimler
  • Yemek için uygun olmayan ürünlerin tüketimi
  • Yaralar

Genel anlamda belirtilen bu durumların salya artışına neden olabileceğini söylemek mümkündür. Bu durumlardan en sık görüleni ise ağız ve diş sorunları ya da yaralanmalardır. Ağızda görülen yaralanmalar genellikle sivri ve kesici nesnelerin yenmesi ya da ısırılması ile meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra kedilerin ağız bakımı ve diş temizliği ve bakımı düzenli şekilde yapılmazsa diş etlerinde iltihaplanmalar görülecektir. Çekilme gibi durumların da görülmesi olasıdır. Dişlerin çürümesi gibi farklı diş problemleri de ayrıca ağrıya ve sızıya neden olur. Bunun için kedilerin salyasında artış görülmesine neden olmaktadır. Bu sebeple de ağız ve dişlerde görülen rahatsızlıkların salya artışına neden olabileceğini söylemek mümkündür.

Kedilerde salya artışı

Genellikle bir ağrı, acı, sızı ya da kedilerin rahatsız olduğuna dair gösterdiği diğer belirtiler ile kendini ortaya koyan bu durum kolayca anlaşılır.

Düzenli olarak veteriner kontrolü yaptırmak ve dişlerin ya da diş etlerinin sağlığı ile ilgili bilgi almak aslında kedilerde görülen bu problemlerin önüne geçmek için etkili olacaktır. Bunun yanı sıra kedinizin diş ve ağız temizliği ile bakımını da düzenli ve doğru şekilde yapmanız, pek çok ağız ve diş problemi ile karşılaşmasını önleyecektir.

Kedilerin genellikle tadı ağır ya da kötü olan ilaçları kullanması da ayrıca salyada artışa neden olur. Ağızlarında kalan kötü tadı yok etmek için aniden çok salya salgılamaya başlayabilirler. Bu durum normaldir ve ilaç içtikten sonra görülüyorsa endişelenmeye gerek yoktur.

Kedilerde Salya Artışına Neler Sebep Olur?

Yemeye uygun olmayan nesneleri ve yiyecekleri tüketen kedilerin zehirlenmesi, mide rahatsızlıklarına sahip olması, midesinin rahatsız olması da olasıdır. Bu durumda da tıpkı ilaçlarda olduğu gibi ağızdaki kötü tat giderilmeye çalışır. Bunun yanı sıra mide bulantısına ek olarak salya artışı da görülecektir.

Kediler büyük cisimleri de yemeye çalışırlar. Bu durumda da yemek borusuna bu tür büyük nesnelerin takılması mümkündür. Yemek borusuna takılan cisimlerden dolayı kediler yutkunamayıp ve doğal olarak anlık gelişen salya artışı gözlemlendiğini görürsünüz. Bu durumda kedinin kusmasını, öksürmesini sağlamak her zaman doğru değildir. Takılan cismin yemek borusuna kesici şekilde etki edebileceğini unutmamak gerekir. Bu durumda vakit kaybetmeden veterinere danışmakta fayda vardır.

Kedilerde Salya Artışı Tedavisi

Kedilerde salya artışı genellikle anlık olaylara bağlı olarak meydana gelir. Diş ve ağız rahatsızlıklarından dolayı ortaya çıkan salya artışının ortadan kaldırılması için öncelikle ağızda ve dişte meydana gelen problemlerin çözülmesi gerekir. Bu nedenle de öncelikli olarak ağızdaki ve dişlerdeki sorunların tedavisine odaklanılır. Sonrasında artan salya, kısa zamanda eski haline dönecektir.

Anlık nedenlere bağlı olarak görülen salya artışına ise bir tedavi uygulamak mümkün değildir. Bu durumlar o anki etkenin ortada kaldırılması ile çözüme kavuşacak olan sorunlardır. Zehirlenme ve ilaçların olumsuz etki etmesi gibi durumlarda ise veterinere vakit kaybetmeden başvurmak önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap