- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Himalayan kedi c1931 yılından itibaren tanınmaya başlamıştır. İran kedisi ile Siyam kedisinin çiftleştirilmesi ile ortya çıkmıştır. Bu nedenle hem Siyam kedisinin hem de İran kedisinin özelliklerini taşıdığı bilinmktedir. 1934 yılından itibaren çiftleştirilerek çoğaltılmaya başlanmıştır. Himalayan kedisi özellikle dış görünüşleri sebebiyle briçok insanın ilgisini çekmiştir. Kısa süre içerisinde de profesyonel üreticiler tarafından popülerlik kazanmıştır. 1950 yılında ise tüm dünyada görülmeye başlanmıştır. 1984’de de uluslararası kuruluşlar tarafından İran kedilerinin bir türü olarak kabul edilmiştir. Himalayan kedisi ayrı bir tür olarak kabul edilmiş olsa da hala bugün üzerinde ki araştırmalar devam etmektedir. Himalayan kedisinin adının Himalaya dağları ile hiçbir ilgisi yoktur. Himalaya tavşanlarına olan benzerliği nedeniyle Himalayan adını aldıkları bilinmektedir.
Himalayan Kedi Cinsi Fiziksel Özellikleri
- Kafa yapıları yuvarlaktır.
- Gözleri Siyam kedilerinde olduğu gibi mavidir.
- Beden büyüklükleri normaldir. Fakat kuyrukları diğer kedilere göre daha kısadır. Kalın ve yapılı kısa bacakları bulunmaktadır. Hafif kambur bir görünümlerivardır. Kuyruklarını kıvırmadan düz şekilde tutarlar.
- Tüy yapıları yoğun, ince, parlak ve uzundur. Boyun bölgelerinden bacaklarının arasına doğru yele şeklinde tüyleri inmektdir. Kuyrukları da aynı şekilde bir fırça gibi uzun tüye sahiptir.
- Kafaları, kuyrukları ve patileri vücutlarının diğer kısımlarına göre daha koyu renktedir. Genellikle leylak, çikolata, siyah, krem, gümüş, kırmızı, kahverengi ve tarçın renginde tüyleri bulunmaktadır.
- Vücutları dolgun görünür ve orta boyutlarda kabul edilirler. Tüyleri çok uzun olduğu için olduklarından daha kilolu ve büyük görünürler. Güçlü ve kalın kemik yapıları bulunmaktadr. Pofuduk ve tombul bir görünümleri bulunduğu için oldukça ilgi çektikleri bilinmektedir.
Himalayan Kedi Cinsi Davranışsal Özellikleri
- Himalayan kedileri genel itibariyle sakin, şefkat dolu ve saygılı kedilerdir. Bazen düşünceli bir halde oldukları görünür. Himalayan kedileri etrafa tırmanan, zıplayan, oyuncu ve aktif kediler değildir. İzin vermeniz halinde evin bir köşesinde saatler boyunca uzanarak keyif yapabilir.
- Himalayan kedileri kendinden emin ve biraz da umursamaz kedilerdir. Aile üyelerinin her birini kabul etseler dahi sadece sahiplerinden ilgi beklerler.
- Çok nadir zamanlarda oyun ihtiyacı duyarlar.
- Oldukça anlayışlı ve nazik kişiliği sayesinde yeni kişiler ile tanışırken şüpheci davranmazlar.
- Himalayan kedileri genellikle kavgacı olmadıı için hareket dolu ve gürültülü ortamlar onu rahatsız edebilir. Bu nedenle çocuklu ailelerin Himalayan kedisi sahiplenmeleri önerilmez.
- Sahibinin kucağında uyumaktan keyif alırlar. Hatta kısık bir sesle mırıldanarak size yaşadığı keyfi anlatabilir.
- Ev içerisinde devamlı birilerinin peşine takılarak gezebilir. Kedi severler için bu özellik oldukça güzeldir.
Himalayan Kedi Cinsi Bakımı
Himalayan kedilerinin tüyleri uzun olduğu için günlük tüy bakımının aksatılmaması gerekir. Aksi halde tüylerinde düğümlenmeler oluşabilir. Bakımlı bir Himalayan kedisinin tüyleri her zaman parlak ve canlı görünmektedir. Himalayan kedilerinde göz akıntıları sık rastalanan bir problemdir. Nemli bir bez ile göz temizliğini sağlayabilirsiniz. Kedinizin kedi kumunun temizliğine dikkat etmelisiniz. Kirli kumlar Himalayan kedinizin uzun tüylerie yapışarak onu rahatsız edebilir. Banyo yapmalarında bir problem yoktur. Fakat uygun ısının sağlanması hasta olmamaları bakımından oldukça önemlidir. Serin havalarda yıkanmaları tavsiye edilmemektedir. Himalayan kedilerinin bahçe ya da balkon gibi alanlarda bakılmaları uygun değildir. Ev içerisinde yetiştirilmeleri daha uygun olacaktır.
Himalayan Kedi Cinsi Genel Sağlık Durumu
Himalayan kedilerinin bağışıklık sisteminin diğer kedilere kıyasla daha zayıf olduğu bilinir. Çene ve diş yapılarında çeşitli bozukluklara rastlamak mümkündür. Ayrıca solunum yolu rahatsızlıkları, polikistik böbrek rahatsızlığı ve cilt sorunları Himalayan kedilerinde görülebilecek kalıtsal hastalıklardandır. Bu hastalıklara önlem amacıyla veteriner kontrollerinin aksatılmaması önemlidir.