- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde meme sayısı anatomisi oldukça ilginç ve çeşitlidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde meme bezlerine sahiptir. Kedilerde meme yavrularının beslenmesi görevini görmektedir. Kediler meme bezleri sayesinde yavrularını beslerler. Kedilerde doğumdan önce süt oluşumu başlamaktadır. Bu sayede yavruların büyümesi ve gelişimi için ilk adım atılmaktadır. Kedilerde meme uçları göğüs kısımlarında bulunmaktadır. Kedilerin kaç memesi olduğu ise kolay belirlenemez ve bu nedenle merak uyandıran bir konudur. Kedilerin karın ve göğüs kısımları en hassas , en savunmasız bölgeleridir. Her kedi karın kısmına dokunulmasına izin vermez. Bu nedenle kedilerde meme sayısını belirlemek pek kolay olmamaktadır. Kedilerde genellikle dört çift, yani 8 adet meme bulunur. Fakat kedilerin meme sayıları da birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bunun nedeni ise memelerinde oluşan anormallikler ve şekil bozukluklarıdır. Kedilerde meme sayısı 6 ila 11’e kadar değişebilir.
Kedilerde Meme Sayısı Dengeli Olmaması Önemli mi?
Standart olarak 8 adet meme bulunmaktadır. Kedilerde meme sayısının az ya da fazla olması, kedi sahiplerinde endişeye neden olabilir. Fakat endişe duyulacak bir durum olmadığını bilmekte fayda vardır. Çünkü kedilerin standart meme adedinden az ya da fazla memesinin olması bir sorun değildir. Bu gibi bir durumda veteriner hekiminize ulaşarak fikir almayı deneybilrisiniz. Kedilerin meme adedinde ki anormallikler kedinize zarar vermez ya da doğum yapmalarına engel olmaz. Hatta meme fazlalığı daha fazla süt olmasını sağlayacağı için olumlu kabul edilmektedir. Böylece yavrularına bolca süt verebilir. Fakat 8 adetten daha az memesinin bulunması yavrularını beslemesini zorlaştıracağı için olumsuz kabul edilebilir. Yinede problem olabilecek bir durum değildir. Kedinizin sütü yavrularına yeterli gelmezse, onları bir pipet yardımıyla besleyebilirsiniz.
Kedilerde Meme Sayısı Cinse Göre Değişir mi?
Çeşitli cinslere sahip olan kediler, iri yapılı ya da minyon olabildikleri gibi birçok farklılığa sahip olabilirler. Kedilerin dişi ya da erkek olması düşünülerek meme sayılarının aynı olup olmadığı da merak konusudur. Dişi ya da erkek kedi fark etmeksizin, kedilerdeki meme sayısı her zaman 8’dir. 8 adet meme olması bir cinse bağlı olmaksızın değişmez. Kedilerin anotomileri çeşitlidir ve bu nedenle meme sayıları da farklılık gösterebilir. Kedilerin meme bezleri diğer hayvanlara göre oldukça farklıdır. Diğer birçok memeli hayvanın aksine, kedilerin memelerinde tank bulunmaz. Meme kanalları, iki açıklık ile bez yüzeyine kolayca açılmaktadır. Sütün çoğunluğu ise kasıklara daha yakın bulunan meme uçlarında üretilmektedir.
Kedilerde Meme Hastalıkları
Özellikle dişi kedilerde doğum sonrası meme enfeksiyonları yaşanabilir. Bu durum kedinize acı verdiği gibi genel sağlık durumunun bozulmasına da neden olabilir. Ayrıca yavruların süt emmesi de engellenebilir. Kedinizin meme kanalı yoluyla yayılan bir enfeksiyon, uygunsuz hijyenik şartlar, sistemik enfeksiyonlar ya da yavruların dişleri ile memede yaralar oluşturması gibi sebepler meme enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Kedinizde iştah kaybı, halsizlik, yüksek ateş ve memelerde şişlik gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca kediniz ağrı nedeniyle memelerine dokundurtmaz ve yavruları ile ilgilenmez. Bu nedenle yavrularda gelişim bozukluğu olabileceği gibi hastalığın ilerlemesi memelerde kangren oluşmasına da neden olabilir.
En kötü ihtimalle iltihap kana karışarak kedinizin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Kedinizde bulunan meme enfeksiyonunun tedavisi için en kısa zamanda bir veteriner hekime gidilmelidir. Veteriner hekim uygun bir tedavi yöntemi ile kedinizi iyileştirecektir. Kedinizin meme enfeksiyonu yaşamasını engellemenin en etkili yolu kedinizi kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırılan ve doğum yapmayan kedilerde meme enfeksiyonu görülme riski oldukça düşüktür. Ayrıca doğum yapmış olan kedinizde meme enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız, yavruların emmeye devam edip edemeyeceğini öğrenmek için veteriner hekiminize danışmalısınız.