Kedilerde Yeme Bozuklukları

Kedilerde Yeme Bozuklukları

Kedilerde yeme bozuklukları zaman zaman kendini gösterir. Her kedi yemek yemeyi sever. Fakat bazıları için yemeyi reddetme, daha az yemek ciddi bir sağlık sorununu gösterir. Bazı kedilerde de sanki bu son yemekleriymiş ki çok hızlı ve aşırı yeme isteği gösterir. Kedim mama yemiyor ya da kedim aşırı yemek yiyor gibi sorunları yaşayan kişiler, evcil hayvanlarının yeme bozukluğunu ciddiye almalılar. Ciddi sağlık sorununa neden olan kedilerde yeme bozukluğu kedinizin yaşam süresini kısaltır. Obezite, kalp sorunları, diyabet, artrit ve solunum sorunlarına neden olur. Örneğin hepatit lipidoz(yağlı karaciğer hastalığı) kedilerin aniden yemek yemeyi bırakması sonucunda hızla kilo vermesine neden olan ciddi bir hastalıktır.

Kedilerde Anoreksiya (Yetersiz Beslenme)

Anoreksiya iki tipe ayrılır: Gerçek anoreksiya ve yalancı anoreksiya. Gerçek anoreksiya gerçekten kedinin canı yemek yemek istemez. Ancak yalancı anoreksiya; birtakım sağlık sorunları nedeniyle canı mama yemek istese de rahatsızlığı nedeniyle iştahı olmaz. Neden ne olursa olsun durumunun acil olduğunu bilmelisiniz. Kedilerin uzun süre aç kalması yaşamı tehdit eden hepatik lipidoza sebep olur. Kediler yemeğe ilgisiz davranır, yemeye çalışır ancak yiyemediği zaman kabını terk eder.

Anoreksiya tek başına bir hastalık değildir. Kedilerde anoreksiya sebep olan altta yatan bir hastalık vardır. Ağrı, kanser, sistemik hastalıklardan kaynaklı anormalliklerin sonucudur. Kedim yemek yemiyor, mama kabının hiç bitmemesi ve evde sürekli başka yerlere saklanması anoreksiya tespiti için yeterlidir.

Aşırı Yemek Yeme İsteği

Bazı kediler kabına koyduğunuz kadarki mama ile doyacaktır. Ancak bazıları koyduğunuz mamanın hepsini bir anda yiyecektir. Nefes almadan yemek yiyen kedi sonrasında kusma, hazımsızlık, şişkinlik yaşar. Kedim çok hızlı yemek yiyor diyenler için otomatik kedi mama kabı almasını tavsiye ederim. Mamayı direk kolay alabileceği kaptan yemeleri hızlı yemelerine neden olmaya devam edecektir. Gün boyunca sizden yemek için o masum bakışlarını atıyorlarsa kesinlikle kanmayın. Bu davranışlarını değiştirmelisiniz. Kedinin kafasını dağıtmak için oyunlar oynayabilir ve aklındaki yemek yeme isteğine bir süre unutturmuş olursunuz.

Kedim aşırı yemek yiyor isteği sonucunda oluşacak sorunlar; obezite, diyabet, karaciğer hastalığı, solunum bozuklukları ve gastrointestinal hastalıklara yol açar. Eğer kedinizin mamasında değişiklik yaptıysanız ve yeni mamayı sevmiyorsa, seçici davranıyorsa eski mama ile karıştırmayı deneyin.

Çok Hızlı Yeme

Aşırı yemeyi beraberinde getiren çok hızlı yemek yeme mide problemlerine sebep olacaktır. Bazı kediler ağızlarına aldıkları lokmaları öğütmeden, nefes almadan yerler. Bu da boğulma ve tıkanmaları da beraberinde getirir. Çok hızlı yiyen kedilerde mide zarı iltihabı, gastrit gelişir. Kedim çok hızlı yiyor diyenler için bölgesine yaklaşan insan ve diğer hayvanlardan yemeğini korumak için saldırganlık davranışı da gösterme olasılığı vardır.

Kediler yavruluk dönemlerinde annelerini emmek için kardeşleriyle rekabet içine girerler. Bu davranışları ileriki yaşlarında aşırı yemek yemelerinde etkili olabilir. Özellikle sokakta başı boş yaşayan kediler yemek gördüklerinden karınlarını doyurmak için diğer kedilerle paylaşmamak için bir an önce bitirirler. Sokak kedilerinin midesi buna alışık olduğu için zorlanmayacaktır. Evcil kedilerin hassas mideleri olması hızlı yemek yemelerini kaldıramaz.

Kedilerin hızlı yemesini engellemek için küçük porsiyon ve parçalar halinde mama kabına koymanız. Evde başka bir kedi varsa ondan ayrı bir yerde rahat ortamda yemesini sağlayın.

Kedilerde Pika Sendromu

Besin olmayan her şeyi yeme isteğidir. Lastik, pamuk, taş, toprak, kumaş parçaları ve evdeki her türlü eşyayı yemeye çalışmalarıdır. Bazı kedi ırkları pika sendromuna daha yatkındır. Sütten erken kesilen yavru kedilerin bu sorunu yaşama ihtimalleri daha yüksektir. Yenmemesi gereken şeyleri yemeleri fiziksel, psikolojik sorunlar dışında diyetindeki eksikliklerde pika sendromuna nedendir.

Kedilerde lösemi, FIV, diyabet veya beyin tümörleri gibi tıbbi sorunlar da pikaya neden olabilir. Psikolojik sebepler arasında ise can sıkıntısı, stres, ilgisizlik ve ayrılık kaygısı davranış sorunlarından birkaçıdır.

Kedilerin Dışkı Yemesi (Koprofaji)

Daha köpeklerde görülen dışkı yeme sorunu bazı kedilerde de görülür. Kedilerin dışkı yemesinin en zararlı etkisi bakteriler ve parazitlerdir. Dışkıdaki bakteri ve parazitlerin vücuda girmesi hastalıkların oluşmasına temel hazırlar. Anne kediler bakım alışkanlıklarının bir parçası olduğunu düşünerek dışkılarını yerler. Yavru kedilerde annelerini taklit etmeye çalıştıkları için bu durumu huy edinirler. İçinde bulundukları alanların temiz kalması için dışkıları yemek isterler.

Kedilerin dışkı yeme isteği; diyabet,yetersiz beslenme,vitamin eksikliği, troid hastalığından kaynaklanabilir. Beyin fonksiyonlarını tetikleyen nörolojik sorunlarda garip davranmalarını etkiler. Kedilerin dışkı yemesi pika sendromu ile karıştırıabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap