- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde mantar hastalığı nedir? Kedilerde görülen cilt mantarları çok kolay bulaşan ve sık gözlemlenen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer kedinizin cildinde mantar rahatsızlığı olup olmadığından şüpheleniyorsanız bugünkü yazımızda size bu konuda bilgi verecek ve yol gösterecek kedi mantar hastalığı belirtileri ve tedavisi üzerinde duracağız.
Kedilerde Mantar
Kedilerde gözlemlenen cilt mantarı pek çok farklı nedenle oluşabilen bir rahatsızlıktır. Bazen kediler bu cilt rahatsızlığına neden olan mantarları solunum yoluyla alırlar; bazense ciltlerindeki yara ve çiziklerinden mantar parazitleri kedinizin sistemine girer. Genel olarak mantar hastalıkları her cinsten ve her yaş grubundan kedide görünme ihtimali olan bir alerjik hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bulaşması çok kolay olduğundan eğer birden fazla kediniz varsa cildinde mantar hastalığı olan kedinizi diğerleri ile temas ettirmemeniz çok önemlidir.
Bazı kedilerde mantar hastalığı kedilerde cilt sorunlarına yol açmaktadır; bazıları ise solunum sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Kedilerde en sık görülen rahatsızlıklardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kedilerde Mantar Belirtileri Nelerdir?
Eğer kedinizde mantar hastalığı olup olmadığından şüpheleniyorsanız bu rahatsızlığın kedinizde olup olmadığını anlamanızı sağlayacak belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tüylerde dökülme
- Kedinizin cildinde kızarıklık oluşması
- Kedinizde görülen halsizlik
- Ciltte yağlanma
- Deri bölgesinde kalınlaşmalar
- Derinin pullanması (Pul pul bir görünüm oluşması)
- Kedinizde depresyon görülmesi
- Kaşıntı
- Kedinizin cildinde kötü bir koku oluşması
- Kedinizin lenf bezlerinin olduğu bölgelerde şişkinlik meydana gelmesi
- Solunum problemleri
Genel olarak kedi mantar belirtileri bu şekilde olsa da mantarın türünden türüne kedinizde gözlemlenecek belirtilerin birbirinden farklı olabileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bu belirtilerin biri ya da birkaçının görülmesi durumunda kedinizi veterinere götürmeniz çok önemlidir.
Kedilerde Mantar Tanısı ve Tedavisi
Eğer kedinizde mantar belirtileri gözlemlediyseniz net tanı içi veterinerin incelemesi şarttır. Veterineriniz net tanı koymak için genel bir sağlık taraması yapacaktır. Kedinizin solunum sorunu ya da cildinde mantar belirtisi olup olmadığını gözlemledikten sonra kedi mantar tanısı koyabilecektir.
Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer veterineriniz kedinizde mantar olduğu teşhisini koyarsa bundan sonra bu rahatsızlığın şifalandırıldığı tedavi aşamasına geçilecektir. Tedavi aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlk olarak mantarın türünün tespiti çok önemlidir. Daha önce de belirttiğimiz üzere bazı mantarlar cilt bazı mantarlar ise solunum sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle mantar türünün teşhisi tedavin yürütülmesinde hayati öneme sahiptir.
- Mantarın türü tespit edildikten sonra veteriner hekim krem, oral yolla alınacak ilaçlar ya da merhemler verebilir.
- Kedinizin cildi için uygun şampuanlarla cilt tedavi edilebilir.
- İlaçlar kullanıldıktan sonra veteriner tekrar kedinizi muayene edecek ve kedilerde mantarı iyileştirme tedavisinin işe yarayıp yaramadığına bakacaktır. Eğer kediniz iyileştiyse tedavi nihayete erdirilecek; eğer iyileşmediyse başka ilaçlar ve tedavi yöntemleri uygulanacaktır.
Kedilerde Mantar Tedavisinde Dikkat Edilecekler
Eğer kedinizde mantar rahatsızlığı olduğuna karar verildiyse bu durumda tedavi sürecinde dikkat etmeniz gereken pek çok nokta vardır. Dikkat etmeniz gereken noktaları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Mantar hastalığı çok kolay ve hızlı bir şekilde bulaşabildiğinden kedinizi izole edin.
- Kedinizin yatağı, mama kabı, su kabı gibi kullandığı her şeyi dezenfekte edin.
- Mümkünse kedinizi ayrı bir odada tutun ve temas ettiği eşyalara diğer kedilerin temas etmesinin önüne geçin.
- Kedinizin bu süreçte beslenmesine özen gösterin. Hastalık iştahsızlık ve hareketsizlik yapacağından onu güçlü tutmanız tedavinin başarılı olmasında çok önemlidir.
Kedinizi kuru tutun. Mantar nemli ortamları sevdiğinden kedi mantar tedavisi sırasında kedinizi kuru bir ortamda tutmaya özen gösterin.