- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru kediler beslenme sıklığı kedinin kaç aylık olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Yavru kedinizi, veteriner hekiminize danışarak şu şekilde beslemeniz tavsiye ediliyor:
- 2 haftalık yavru kedilere 3 – 4 gramlık yavru kedi sütü, her 2 – 3 saatte bir olacak şekilde günde 8 – 12 kere verilmesi gerekir.
- 3 – 4 haftalık yavru kedilere 5 – 6 gramlık yavru kedi sütü, her 3 saatte bir olacak şekilde gün içerisinde 8 kere verilmesi gerekir.
- Sütten kesilmiş olan 4 haftalık yavru kedilere 13 – 17 gramlık yavru kedi sütü gün içerisinde 6 kere olacak şekilde 4 saatte bir verilmesi gerekir.
- 4 haftalık yavru kedilere sütten kesilerek 13 – 17 gramlık kuru ve yaş yavru kedi mamasına geçiş yapılır. Mama, 8 saatte bir kere günde 3 kez olacak şekilde verilmesi gerekir.
- 6 haftalık kedilere daha önceden belirlenmiş olan saatlerde 3 ya da daha az şeklinde öğün verilmeli.
- 12 haftalık kediler, besin miktarları biraz daha arttırılarak günde 3 kere verilmeli.
- 6 aylık kediler ise günde 2 kez şeklinde beslenir. Veteriner hekiminizle görüşerek ölçü ve öğün sayısı hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Kedilerin Sağlık Durumuna Göre Beslenme Sıklığı Nasıl Değişir?
Kedi sağlık durumuna göre beslenme düzeni azalacak ya da artacak şekilde değişiklik gösterir. Örneğin kediniz şeker hastalığına sahip ise insülin iğnesi vurulduktan sonra hemen beslenmesi gerekir. Hipertiroidizm hastalığına sahip olan kedilerde, normal ölçüler ile beslenilse dahi kilo kaybı görülür. Çünkü bu hastalıkta metabolizma hızı artar. Bu yüzden tedavisi yapılması gereken hastalıklardandır. Kedinizin bir hastalığı varsa veteriner hekiminiz ile görüşerek beslenme düzeni hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hamile Kediler Nasıl Beslenmelidir?
Hamile kedilerin beslenme düzeni oldukça özenli olmalıdır. Kediniz hamile ise hamilelik süreci içerisinde sürekli bir şekilde besin alımına oldukça dikkat edilmelidir. Özellikle de hamileliğin son dönemlerinde yavrular oldukça hızlı bir şekilde büyümektedir. Bu yüzden de kedilerin besin ihtiyacı iki kat artış gösterir. Bu kapsamda da normalde yemesi gereken miktarın yaklaşık olarak iki katı fazlasını yemesi oldukça normal bir durumdur. Bu süreçte önemli olan nokta, kedinizin yediklerini kontrol etmeniz gerekir. Hamilelik sürecinde aşırı kilo alması oldukça zararlıdır. Kedinize anormal bir kilo artışı gözlemliyorsanız veteriner hekiminiz ile görüşmeli, kedinize uygun bir diyet uygulamalsınız.
Kedilerde Saatli Beslenmenin Avantajları Nelerdir?
Kedilerde saatli besleme düzeninin iyi yanları olarak öncelikle tüketilen mama miktarının kolay bir şekilde takip edilmesi söylenir. Böylece kedinizin iştahında bir değişiklik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ayrıca birden fazla kediye sahip olan kişiler için tüm kedilerin eşit bir şekilde mama yemesini sağlayabilirler.
Kedilerde Saatli Beslenmenin Dezavantajları Nelerdir?
Kedilerde saatli beslenme düzeninin kötü yanları arasında kedilerin, öğün aralarında mama için ısrar etmeleri gerekir. Kediniz, belirli bir anda yediği mama miktarını kontrol edemez. Buna karşılık uygun ölçüler ve düzenli beslenme ile veteriner hekiminizin önerilerine uyuyorsanız, doğru ölçüde mama ve doğru besinler aldıklarına emin olabilirsiniz.
Kedilerde Serbest Beslenme Nedir?
Kedilerde serbest beslenme düzeni, kedilerin mamalarına günün her vaktinde ulaşabildikleri bir sistemdir. Bu beslenme düzeninde yalnızca kuru mama verilebilir. Çünkü yaş mama gün boyunca dışarıda kalamaz. Serbest beslenmenin avantajı ise kedinizin gün içinde kendi istediği miktarda mama yiyebilmesidir. Kediniz, birden çok küçük öğün oluşturarak beslenebilir.
Kedileri Serbest Beslenmenin Dezavantajları
Kedilerde serbest beslenme düzeninin kötü yanı bazı kedilerde obeziteye sebep olabilmesidir. Aynı zamanda kedinizin iştahının olumlu ya da olumsuz yönde değişip değişmediğini tespit etmek de oldukça zorlu olur. Eğer ki birden fazla kediye sahipseniz her birinin ne kadar mama tükettiğini belirlemeniz de zor olacaktır.
3 Aylık Kedinin Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
3 aylık bir kedinin beslenmesi yavrular yetişkinliğe hazırlandığı için oldukça önemlidir. 2 ayını bitiren kedilerin gelişimlerinde belli farklılıklar gözlenmeye başlar. Yavrular, 3 aylık oldukları zaman tüm süt dişleri gelişmiş olur ve dökülmeye bile başlamıştır. Bu sürecin 2 – 3 ay devam etmesi oldukça normal karşılanmaktadır. Yavruların bedenleri artık yetişkinliğe hazırlanır. Göz renkleri kalıcı bir hale gelir, kas kütleleri artar ve daha az uyumaya başlarlar. 3 aylık kediler, sosyalleşmeye hazırdırlar. Kedilerin bu dönemde oyuncaklar ile oynama, insanlarla iletişim kurmaları gerekmektedir. Ayrıca bu dönemde çiğneme, tırmalama gibi davranışlarının kalıcı hale gelmesi riski olduğu için dikkat edilmelidir. 3 aylık kediler annelerinden tamamen ayrılmış olurlar. Beslenmelerin artık yavru kedi mamaları kullanılır.
Yavru Kedilere Ne Kadar Mama Verilmelidir?
Yavru kedilere mama verilirken yapılan en büyük hatalardan birisi beslenme saatlerinde ihtiyaçlarından fazla mama vermek olmaktadır. Kedilerin ihtiyacı olduğundan fazla mama yemeleri obezite, artrit gibi çeşitli eklem hastalıkları, diyabet ve idrar yolu hastalıklarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda kedinizin ihtiyacı olduğundan fazla mama tüketmesi, kedinizde metabolik sendrom gelişmesine de sebep olur. Kedinizi hangi ölçü ile beslemeniz gerektiğini veteriner hekiminize danışarak en doğru şekilde öğrenmeniz söz konusu olmaktadır. Her kedinin ihtiyacı olan besin miktarı, oldukça farklı olabilmektedir. Bunun hesaplanması sırasında kullanılan bazı bilgiler vardır. Bu bilgiler ise şunlardır:
- Kedinizin aktiflik düzeyi,
- Kedinizin boy ve kilosu,
- Kedinizin genel sağlık durumu,
- Kedinizin yaşıdır.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?