- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Margay kedi ırkı zeka seviyesi oldukça yüksek ve hareketlidir. Yüksek bakım ihtiyacına sahip olmasa da evcilleştirilmesi zordur. Amerika’nın en sık ormanlarında yaşamsal faaliyetlerini sürdürürler. Görüntüleri yeni ile egzotik bir yapıya sahiplerdir. Patileri diğer ırkların aksine 180 dereceye kadar dönebilme kabiliyetine sahiptir. Rahatlıkla ağaca tırmanabilen uzun ve esnek patileri hareketli yapıları ile özdeşleşir. Farklı hayvanlarla da anlaşamazlar. Çocuklarla hiçbir şekilde aynı ortamda bulunamazlar. Aktiviteleri çok yoğun olmakla beraber oyunculuk kabiliyetleri ve avlanmaları da gelişmiştir. Orta derecede miyavlama ve ihtiyaçlarını insana bu şekilde ifade etme ihtiyacı duyabilir. Ancak evcilleştirilmeye pekte yatkın değildir. Bu yönü bile çocuklarla çok kolay dost olamazlar. Diğer evcil hayvanlarla anlaşması oldukça zordur. Kuyruk kısmı özellikle bir maymuna benzeyecek kadar uzundur. Ağaçlarlar rahatlıkla tırmanabilir ve baş aşağı sarkarak iniş yapabilir. Ağaçlara bağımlı olan bu kedi türü bu yine burada uyumayı ve dinlenmeyi tercih edecekti. Pek çoğunun yuvası ağaç kovuğudur. Tarihi kaynaklar And dağlarının eteklerinde 3000 metreye kadar olan bölgelerde bu hayvan ırkının yaşayabildiğini ve görüldüğünü de söylemektedir.
Margay’nın Özellikleri Nelerdir?
Margay kedi ırkı vahşi tabiatlıdır. Bu yönü ile saldırganlık derecesi en yüksek seviyededir. Bağımsız olarak doğal ortamlarda yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilir. Bu sebeple çocuklarla ya da diğer evcil hayvanlarla anlaşması oldukça zordur. Zeka seviyeleri oldukça yüksektir. Bu durum doğada uzun yıllar yaşayabilmelerini desteklerken avcılık konusunda beslenmelerini de kolaylaştırır. Fiziksel aktivitelere karşı oldukça yoğun vücut yapıları bulunur. Bu durum tırmanma kabiliyetiyle de birleşerek hareketli bir yaşam alanı oluşturur. Vahşi doğada yaşayabildikleri için bağımsızlıklarına da düşkündürler. Dışarıdan bakıldığında görüntüleri Oselo kedi ırkına benzer. Maymuna benzeyen uzun kuyruk yapısı üzerinde şerit halkalar ve koyu lekelerle tüm vücudunda devam eden beneklerle kaplanır. Kuyruğunun uzunluğu 33 ile 51 santim arasında değişiklik gösterir. Tropik ya da yarı tropik yağmur ormanlarında rahatlıkla yaşayabilir. Margay’nın özellikleri:
- Oyunculuk kabiliyeti yüksektir.
- Fiziksel aktiviteleri standartların üzerindedir.
- Saldırgan yapıları vahşi tabiatından kaynaklanır.
- Zeka seviyesi oldukça yüksektir. Genellikle bu yönlerini avcılıkta kullanırlar.
- Herhangi bir kişiyle evcilleştirilerek bir ortamda yaşayabilmesi mümkün değildir.
- Çocuklarla ya da diğer evcil hayvanlarla aynı ortamda yaşayamazlar.
- Ortalama olarak vücut ağırlıkları 3 kilo ile 5 kilo arasındadır.
Margay Kedi Irkı Karakteri Nasıldır?
Margay’nın karakteri oyunculuk tabiatıyla birleştiğinde hareketli bağımsız yaşamayı sever. Avcı karakteriyle görüntü olarak leopara benzer. Tabiat olarak da bu vahşiliği barındırırlar. Ağaç cambazı olarak adlandırılmasındaki sebep ise ağaçlara 180 derece dönen patileri ile rahatlıkla ulaşabilmelerinden kaynaklanır.
Margay’nın Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Margay’nın bakımı için özel bir çaba göstermeye gerek yoktur. Çünkü tamamen vahşi tabiata bağlı olarak yaşamsal faaliyetlerini sürdürürler. Doğuştan bahşedilmiş kürk yapıları sıcaktan ve soğuktan korumalarını sağlayacak destekte bir kalınlıktadır. Uzun yıllar ve halen günümüzde de yasak olsa dahi kürkü için avlanılabiliyor. Bu yönüyle özel bir bakım sürecinden ziyade ticaretinin yapılmasına engel olunması gerekiyor.
Margay Nasıl Beslenir?
Margay’nın beslenmesi hiç de zor değildir. Kendi başına saldırgan ve özgür yapıları avlanmaya karşı iyi keskin tabiatları nedeniyle rahatlıkla beslenebilir. etçil bir yapıdadır beslenmesinin daha çok protein ağırlıklı olması tavsiye edilir. Sürüngenler, kuş ve memeli hayvanlar ile çeşitli beslenme rutinini oluşturur. Hareketli, avcı yapıları tırmanmaya yönelik kabiliyetleri, havadan ve karadan avlanabilmelerini ve besin kaynağı oluşturmalarına da sağlar.
Margay Eğitimi Nasıl Verilir?
Margay’nın eğitimi pekte kolay değildir. Saldırgan hayvanlardır. Bunun nedeni doğada yaşayabilme kapasitelerinden kaynaklanır. Bağımsızlıklarına düşkündürler. Zeka seviyesi oldukça yüksek, atletik ve pratik hayvanlardır. Doğal ortamda yaşayabilen vahşi bir hayvan oluşları eğitilmelerini son derece zor hale getiriyor. Öte yandan bakıldığında bu hayvanların insan yaşamına katılması doğadan alınarak evlere hapsedilmesi de ülkeler tarafından yasaklanmıştır. Bu yönüyle kalıplar çizerek sınırlandırmak ya da eğitim sürecinde farklı uygulamalar kullanmak da doğru değildir.
Safkan Margay Nasıl Anlaşılır?
Margay’nın safkan olup olmadığı tarihi kaynaklara bakıldığında fark edilebiliyor. Doğada yetişmiş üzerinde herhangi bir işlem uygulanmamış doğal ve safkan bir kedi ırkıdır. Geçmiş dönemlerde özellikle 1850’li yıllarda kürk ticareti için avlanmakta kullanılmıştır. Bu ticaretin devlet tarafından yasaklansa da yasadışı olarak el altından sürdürüldüğü de biliniyor. Tehdit altında ve savunmasız canlı varlıklar olarak Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından denetim altına alınmıştır. 1991 yılında koruma statüsüne alınan bu hayvan ırkı daha çok Meksika’da kürk ticaretinde kullanılır.
Margay Ne Kadar Yaşar?
Margay kedi ırkı ömrü hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Fakat kalıtsal olarak herhangi bir hastalıkları bulunmuyor. Yalnızca vahşi tabiatları ve içinde bulunduğu ortam nedeniyle avlanma sürecinde hayati tehlikeleri bulunabiliyor. Margay kedi ırkı görüntüsü ve bazı özellikleri ile de Karakulak kedi ırklarına benzer vahşi tabiatlıdırlar. Hayatta kalabilmek için tek çareleri avcılık yeteneklerinin varoluşudur. Koruma içgüdüleri oldukça yüksektir. Avlanma sırasında saldırganlıkları ömürlerinin kısa sürmesine neden olabilir. Bu durum kapanmaz yaraların oluşmasına neden olabilir. Vücutlarında yaralanmalar ve cilt lezyonları oluşabilir. Deriden kaynaklı farklı dış parazit ve enfeksiyon riskiyle de karşılaşılabilir. Bu da ömürlerinin kısalmasına neden olabilecektir. Ancak genetik olarak bakıldığında atalardan gelen kalıtsal bir hastalığı olmadığı da bilinir.
Ayrıca Bakınız: Oriental Longhair Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi