Kedi Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?

Kedi tuvalet kokusu her zaman varsa ya da zaman zaman ortaya çıkıyorsa bu kokuya çözüm bulunması gereklidir. Kedi kokusunun çok yoğun olduğu alanda hem evin hijyeni hem de köpeğin sağlığı açısından tehlikeli olabilir. Bu sebeple kedi tuvalet kokusu nasıl gidereceğinin yolunun bilinmesi ve uygulanması en doğrusudur.

Kedi Tuvaleti Kokusunu Gidermenin Yolları Nelerdir?

Kedi tuvalet kokusunu gidermek için birçok yol vardır. Bu yolları uygulayarak kedi tuvalet kokusunu gidermek mümkündür. Kedi tuvalet kokusu şu şekilde giderilir:

  • Kedi Kumu Değiştirilmesi

Kedi kumunun değiştirilme zamanı, kumun çeşidine göre değiştirilmesi gerekilen süreye göre değişiklik göstermektedir. Bu süre kimi zaman 10 gün, kimi zaman 30 gün olabilir. Fakat eğer kedinin kumu çok kötü kokuyorsa, kedi kumunun sık sık değiştirilmesi önerilir. Böylece kedi kumu sürekli temiz kalacak, var olan koku giderilecektir.

  • Kedi tuvalet kabının değiştirilmesi

Kedi tuvalet kabının uzun sure değiştirilmemesi, kedi tuvaleti kokusunun artmasını sağlayacaktır. Tuvalet kabı genellikle yılda bir kez değiştirilir. Bu değişme süresinin duruma göre öne alınması, kedi tuvalet kokusunu giderebilir.

  • Kedi Tuvalet Kabı Seçim

Kedi tuvalet kabının birden fazla çeşidi vardır. Açık tuvalet kabı, kapalı tuvalet kabı ve otomatik tuvalet kabı olmak üzere üç çeşidi olan bu kapların, doğru bir şekilde seçilmesi tuvalet kokusunu gidermek adına önemli olacaktır. Kapalı tuvalet kapları, kokunun yayılmasını engelleyecek kaplardır. Bu sebeple bu kaplar tercih edilebilir.

  • Kedi Tuvaletini Yeri

Kedi tuvaletinin yeri, kokunun giderilmesi açısından önemlidir. Kedi tuvaletinin havalandırılabilecek bir yerde olması ve o ortamın sıklıkla havalandırılması önemlidir.

  •  Kedi Kumu Küreği

Kedinin tuvaletini yaptığı kum, kısa süre içerisinde kedi kumu küreği ile alınmalıdır. Aksi takdirde uzun süre bekleyen idrar ya da dışkı, etrafa çok kötü koku yayacaktır.

  • Kedi Kumu Tercihi

Kedi kumu çeşitlerinden bazıları kokuyu hapsettiğini iddia ederken, bazıları parfümlü kum olduğunu iddia ediyor. Kedi kumunun çeşidi, oluşacak koku için önemlidir. Bu yüzden kedi için en doğru kumu seçmeli ve sürekli aynı kum kullanılmalı.

  • Koku Önleyici ya da Kedi Kumu Parfümü Kullanmak

Koku önleyiciler ve kedi kumu parfümü kötü kokunun etrafa yayılmasını engelleyen gereçlerdir. Her zaman kesin sonuç vermeseler de denenmesi kedi tuvaleti kokusuna iyi gelebilir.

  • Kedi Kabını Sık Sık Temizlemek

Kedi kabını sık sık temizlemek kedi tuvaleti kokusunun giderilmesini sağlayacaktır. Kedi kabını temizlemenin birçok yolu vardır. Bu yollar şu şekildedir:

  • Kedi kabına su konulur ve suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat konur. Bu şekilde bekletilir ve 10 dakika sonra durulanır. Karbonat en sık tercih edilen yöntemlerden biridir.
  • Kedi tuvaleti kabı, sirkeli su ile güzelce silinmelidir. Sirkeli su bakterilerin oluşumunu engelleyen bir karışımdır. Daha sonra 2 ila 3 dakika arasında beklenmeli, ardından durulanmalıdır.
  • Kedi tuvaleti kabı, arap sabunu ve bir fırça yardımı ile güzelce ovulur, ardından durulanır.
  • Kedi Kumuna Karbonat Eklemek

Kedi kumuna karbonat dökmek, hesaplı ve işe yarayan bir yöntem. Bu yöntem kokunun oluşmasını önlüyor.

Kedi Tuvaleti Kokusu Neden Geçmez?

Kedi tuvaleti kokusu, kedi kumunun her gün değişmesi, kabın sıklıkla yıkanması gibi yollarda da geçmiyorsa, sorun bambaşka olabilir. Bazı hastalıkların belirtilerinden biri yoğun kedi tuvaleti kokusudur. Özellikle idrar yolları hastalıklarında bu belirti kendisini gösterir Eğer her şey denenmiş ama yine de bu koku gitmiyorsa ya da kedide hem yoğun koku hem de bazı belirtiler kendini göstermeye başlamışsa veteriner hekime danışılmalıdır.

Kedi Tuvaleti Kokusunun Yoğun Olması Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Kedi tuvaleti kokusunun yoğun olması, bazı hastalık belirtilerinden birisidir. Kedi sahibi bunu bilmeli ve gözlemlerini ona göre yapmalıdır. Eğer kedi tuvaleti kokusu hiçbir şekilde geçmiyor, kedinin tuvaleti burun direğini sızlatacak kadar yoğun bir kokuya sahipse ya da kedi tuvaleti kokusunun yanına bazı belirtiler eşlik ediyorsa kesinlikle veteriner hekime danışılmalıdır, kontroller yapmalıdır.

Kedi tuvaleti kokusunun yoğun olması şu hastalıkların belirtisi olabilir:

  • Karaciğer Yetmezliği

Karaciğer yetmezliği, kedi için oldukça hayati bir rahatsızlıktır. Kedi tuvaletinin kokusunı yoğunlaştıran bu hastalığa eşlik eden belirtiler ani kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, karında şişlik olabilir.

  • İdrar Kesesi Enfeksiyonları

İdrar kesesinde oluşacak herhangi bir enfeksiyon, kedinin idrar yolu sağlığını negatif etkiler. İdrar kesesinde enfeksiyon oluşumunun belirtileri kötü ve yoğun idrar kokusu, idrara çıkamama, idrarı yaparken acı hissi, farklı renklerde idrardır.

  • Diyabet

Diyabet, kötü ve yoğun idrar kokusunun habercisi olan bir hastalıktır. Kedilerde sıklıkla görülür. Diyabet çeşitli hastalıkların da yolunu açar, bu sebeple veteriner kontrolü çok önemlidir.

  • Hormonsal Değişimler

Kedilerin hormonlarında oluşan değişimler ve dengesizlikler, kedi tuvaleti kokusunu etkilemektedir. Özellikle dişi köpeklerde regl dönemi, bu sorunun en çok yaşandığı durumdur. Bu dönemde idrar kokusu daha yoğun ve rahatsız edici olabilmektedir.

Ayrıca Bakınız: Donksoy Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap