Sibirya Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Sibirya Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Sibirya kedisi, uzun ve çok katmanlı tüy yapıları ile dikkat çekmektedir. Sibirya kedilerinin, tüm uzun tüylü kedilerin kökeni olduğu düşünülmektedir. Bunun nedeni ise, Sibirya kedilerinin tarihinin bin yıla yakın olmasıdır. Sibirya soğuklarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan bu kedi ırkı ilk kez, 1990 yılında bir gösteri nedeni ile Amerika’ya gitmiştir. Bu aşamada Amerika’daki kedi yetiştiricileri tarafından alınan Sibirya kedileri, Amerika’da da yetiştirilmeye ve bu bölgede de tanınmaya başlanmıştır. Tamamen doğal bir ırk olan Sibirya kedileri, 2006 yılında da tüm kedi federasyonları tarafından resmen tescillenmiştir.

Sibirya Kedisinin Özellikleri Nelerdir?

Kedilerin ırkları farklı özellikleri ile dikkat çekmektedir. Kediler, insanlar tarafından evlerde beslenmek için en çok tercih edilen canlıların başında gelmektedir. Köpeklere nazaran daha kolay bir bakıma sahip olan kediler, kendi ırklarına göre birbirinden farklı fiziksel ve karakter özelliklerine sahiptir. Kişiler kedi sahiplenmeden önce ilk olarak ırklar hakkında genel bilgilere sahip olmalıdır. Bunun nedeni ise, kişilerin kendi karakterlerine uygun kediler ile daha iyi anlaşması ve ev içerisinde daha yüksek seviyelerde bir uyum elde edilmesidir. Sakin ve sessiz kedi ırkları olabildiği gibi bu durumun tam tersi olan gürültücü ve oldukça hareketli kedi ırkları da olabilmektedir. Aşağıda Sibirya kedisinin özellikleri ise şu şekilde sıraladık;

  • Orta ve büyük ırk kedi grupları arasında kabul edilebilir.
  • Sibirya kedilerinin dişileri, erkeklere göre daha küçük fiziksel yapıya sahiptir.
  • Sibirya kedileri, zorlu hava koşullarına uyum sağlayabilmek ve bu hava koşullarından etkilenmemek adına katmanlı bir tüy yapısına sahiptir.
  • Sibirya kedilerinin tüy yapıları uzun ve kabarıktır.
  • Sibirya kedilerinin kulaklarında bulunan tüyler de tüm vücutlarında olduğu gibi kabarık ve kalın bir yapıya sahiptir.
  • Sibirya kedilerinin vücutları oldukça güçlü ve kaslı bir yapıya sahiptir.
  • Sibirya kedileri, genellikle dört ile sekiz kilo arasında olabilmektedir.
  • Sibirya kedileri genellikle koruyucu özellikleri ile bilinmektedir.
  • Sibirya kedilerinin göz renkleri genel olarak her renkte olabilse de en sık rastlanılan göz rengi, mavi ve yeşildir.

Sibirya Kedisinin Karakteri Nasıldır?

Sevecen ve sıcakkanlı olarak Sibirya kedi ırkının karakteri ön plana çıkmaktadır. Kendine özgü sesler çıkartarak ihtiyaçlarını sahibine aktarabilen Sibirya kedileri oldukça konuşkan sayılabilmektedir. Sahiplerine olan düşkünlükleri ile bilinen bu kedi ırkı, ev içerisinde sahiplerine yardım etmekten oldukça keyif almaktadır. Sahiplerini mutlu etmek için yaptıkları şeylerin karşılığını bekleyen Sibirya kedileri, sevilmekten ve ilgi görmekten oldukça hoşlanmaktadır. Eve gelen misafirlere kısa sürede alışabilen bu kedi ırkı, diğer canlılar ile de uyum içerisinde yaşayabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra Sibirya kediler, canları sıkıldığında kendi başlarına oyunlar oynayabilir ve daha sonrasında dinlenmeye çekilebilir.

Sibirya Kedisinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sibirya kedisinin bakımı, uzun tüyleri nedeni ile biraz zorlayıcı olabilmektedir. Tüy yapılarının korunması ve derisinin sağlıklı kalması için Sibirya kedilerinin haftada birkaç kez düzenli olarak taranması gerekmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde meydana gelen tüy dökme sorunlarında taranma işleminin sıklığı arttırılabilmektedir. Bunun haricinde Sibirya kedisinin, diğer kedilerden farklı olarak özel bir bakım ihtiyacı bulunmamaktadır. Sibirya kedilerinin düzenli tırnak ve kulak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Sudan oldukça hoşlanan Sibirya kedileri, belirli aralıklar ile yıkanarak temizlenebilir. Sibirya kedilerinin yemek kaplarının ve tuvalet alanlarının her zaman temiz olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda, sularının da her zaman ulaşılabilir, temiz ve taze olması da Sibirya kedileri için oldukça önemlidir.

Sibirya Kedisi Nasıl Beslenir?

Sibirya kedisinin beslenmesi için protein içerikli mamalar tercih edilmelidir. Bu kedilere verilecek mamaların günlük dozları, kedilerin yaşlarına ve kilolarına göre veteriner hekimler tarafından belirlenmelidir. Sibirya kedilerinin düzenli bir beslenme programına sahip olması önemlidir. Bu program, Sibirya kedilerinin obezite sorunu ile karşılaşma riskinin azaltılmasını sağlayacaktır. Beslenme programında yağlı ve kediler için uygun olmayan katkı maddelerine sahip gıdaların yer almaması da oldukça önemlidir.

Sibirya Kedisi Eğitimi Nasıl Verilir?

Genellikle Sibirya kedisinin eğitimi oldukça kolaydır. Zeki bir kedi ırkı olan Sibirya kedileri, köpeklerin yapabildiği birçok şeyi yerine getirebilmektedir. Ev içerisinde sahiplerine yardım etmeyi seven bu kediler, taşıyabildikleri eşyaları sahiplerine verebilmektedir. Kolay bir şekilde komutları anlayan Sibirya kedilerinin tuvalet eğitimleri de oldukça kolaydır. Birkaç tekrardan sonra kendilerine gösterilen ya da söylenen her şeyi rahatlıkla anlar ve uygularlar.

Safkan Sibirya Kedisi Nasıl Anlaşılır?

Sibirya kedisinin safkan olup olmadığı fiziksel özelliklerinin incelenmesi ile anlaşılabilmektedir. Bu kedi ırkının özel tüy yapısı, tüm vücut bölgelerinde eşit kalınlığa ve uzunluğa sahiptir. Tüy yapılarının incelenmesi, Sibirya kedisinin safkan olup olmadığının anlaşılmasında ilk kontrol edilecek fiziksel özelliğidir. Aynı zamanda Sibirya kedilerinin ortalama yükseklikleri de 30 cm civarındadır.

Sibirya Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Sibirya kedisi ömrü, bu kedi ırkının iyi bir bakıma sahip olması ile yaklaşık olarak on yıl ile on sekiz yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı ile mutlu bir aile hayatına sahip olan Sibirya kedileri, sahipleri ile birlikte uzun yıllar yaşamlarını sürdürebilmektedir.

Ayrıca Bakınız: Havana Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap