Kedilerde Böbrek Taşı Rahatsızlığı Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde böbrek taşı genellikle şiddetli belirtiler ve ağrılar ile kedileri rahatsız eder. Net şekilde bu rahatsızlığın belirtilerini görmek de mümkün olur. Kediler böbrek taşı rahatsızlığına sahip oldukları farklı belirtiler ile bunu göstermeleri mümkün olur. Bu belirtiler onlara ağrı verebildiği gibi aynı zamanda da ağırlaşan belirtiler, tedavinin kısa dönemde etkili olmamasına neden olabilir. Bu nedenle de aslında böbrek taşlarının erken dönemde teşhis edilmesi ve tedavinin de erken dönemde başlaması önemlidir. Peki, kedilerde böbrek taşı rahatsızlığı belirtileri ve tedavileri nasıl olur?

Ayrıca bknz: Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Böbrek Taşı Rahatsızlığı Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde böbrek taşı rahatsızlığı ciddi belirtiler ile kendini gösterebilir. Tedavinin de veteriner desteği ile erken dönemde uygulanması büyük öneme sahiptir. Kedilere uygulanacak olan tedavi, böbrek taşının seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle de erken dönemde böbrek taşlarının teşhis edilmesi, daha az uğraş gerektiren ve kısa sürede iyileşme sağlanan tedavilerin ortaya konmasına yardımcıdır.

Kedilerde Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde görülen böbrek taşı genellikle yüksek ateş, karın ağrıları, böbrek ağrısı, idrarda görülen kan, idrara çıkmada artış ya da azalma, idrar çıkıp idrar yapamama ya da çok az yapma, idrar yaparken hissedilen acı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kusma, kilo kaybı, mide bulantısı ve benzeri belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtiler kedilerin büyük ölçüde halsiz düşmesine neden olur ve ayrıca yaşadıkları ağrıdan dolayı da sürekli olarak agresif davranışlarda bulunmaları, saldırgan şekilde hareket etmeleri, tüm gün boyunca yatmaları mümkündür.

Kedilerde böbrek taşı problemi görüldüğü zaman idrar yollarının tamamen kapanması mümkündür ve buna bağlı olarak idrarları olsa dahi yapamamaları söz konusudur. Bu nedenle de ciddi şekilde ağrı çekmeleri mümkündür. Kedilerin bu tür ağrılar nedeniyle miyavlaması, inlemesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner desteği almak önemlidir.

Bu dönemde kedilerin su içmeyi kesmesi ve yemek yemiyor oluşu da aslında böbrek taşlarının oluşumunu ve olumsuz etkilerini tetikler, görülen belirtilerde kısa sürede artma gerçekleşmesi de mümkün hale gelir. Yani aslında görülen belirtiler, kedilerdeki böbrek taşı rahatsızlığını daha da tetikleyebilir.

Kedilerde Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Olur?

Kedilerde görülen böbrek taşı tedavisi, böbrek taşlarının seyrine göre farklılık gösterebilir. Örneğin daha az etkiye sahip, küçük böbrek taşlarının ortadan kaldırılması için antibiyotik kullanımı mümkündür. Buna ek olarak kedilerin düzenli şekilde takviye edici mama kullanmaları ve bol sıvı tüketmeleri de antibiyotik tedavisini destekleyecek niteliktedir.

Daha büyük olan, bazı durumlarda idrar yollarının dahi kapanmasına neden olabilen böbrek taşları ise ne yazık ki antibiyotik kullanımı ile ve diyetler ile tedavi edilemeyebilir. Bu durumda da operasyonlar ile kedilerde görülen böbrek taşlarının çıkarılması mümkündür. Yine de antibiyotik tedavisinin çok daha kolay olduğu söylenebilir ancak her durumda antibiyotik tedavisi işe yaramayabileceği için operasyonlar sayesinde de böbrek taşlarından kurtulmak olasıdır.

Kedilerde görülen böbrek taşlarının taş kırma yöntemi ile tedavi edilmesi genellikle tavsiye edilmez çünkü taşlar her ne kadar kırılmış olsa dahi kedilerin idrar yoluna takılma olasılığı yüksektir. Bu da idrar yolunun tıkanmasına neden olacağı için kedilerde rahatsızlığın devam etmesine neden olacak, idrara çıkamamalarına sebebiyet verecektir. Bu durumda da aslında kedilerde görülen taşların operasyonlar ile çıkarılması çok daha riskli bir hal alabilir ve kedilerin böbreklerine de idrar yollarına da operasyon sırasında zarar gelmesi mümkündür.

Erken dönemde tespit edilen böbrek taşlarının tedavisi genellikle risk içermez ve antibiyotikler ile kısa zamanda çözüme kavuşur. Bu nedenle de aslında kedinizin dilinden anlamanız, onun rahatsızlıklarına kulak vermeniz, bir sorunu olup olmadığına düzenli şekilde bakmanız oldukça önemlidir. Bu sayede her rahatsızlığın tedavisi erken dönemde devreye girerek kedinizin sağlığını en iyi şekilde koruyabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap