- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Scottish Fold ömrü ortalama 12 ila 16 yıl arasında bir yaşam sürmektedir. Scottish Fold kedi ırklarından en fazla 14 yıl yaşayan kedilerde bulunmaktadır. Genellikle gri tonlarında olur. İskoçya’da 1961 yılında William Ross tarafından keşfedilmiştir. 1966’da kulak kıkırdağında meydana gelen bir mutasyon nedeniyle küçük ve içe kıvrık kulak yapısıyla ünlenmiştir. 1970’li yıllarda ise Scottish Fold kedileri Amerika’da yetiştirilmeye başlandı ve başarılı olundu. Scottish Fold kedilerinin karakter özelliklerinin de yerine oturması ile birlikte o günden bugüne denk dünya çapında popülaritesini koruyan bir kedi ırkı olmuştur. Scottish Fold kedileri her zaman zeka seviyesi yüksek ve arkadaş canlısı kediler olmuştur. Bu özellikleri sayesinde de dünya çapında tanınan bir kedi olmuşlardır.
Scottish Fold Ömrü: Scottish Fold Karakter Özellikleri
Scottish Fold kedileri genellikle uysal ve zeki canlılardır. Karakter yapıları sayesinde yeni insanlara ve ortamlara kolayca adapte olabilirler. Çocuklar ile arası her zaman iyi olduğu için çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bir ev kedisidir. Oldukça sadık ve sıkı bağlar kurabilen bir kedi ırkıdır. Scottish fold ömrü iyi bakıldığı sürece uzun süre sizinle yaşayacaktır. Başkalarının onları kucağına alıp sevmesine izin verirler. Sahiplerine aşırı bağlı olsalar da talepkar davranışlar göstermezler. Kısaca arada bir sahipleri ile oynayarak, mamalarını yiyip evin bir köşesinde sessizce kıvrılan kedilerdendir. Katlı kulaklara sahip olan bu kedi ırkının, muhteşem bir ses hassasiyeti bulunur. Her türlü sese kulak kabartır ve kulaklarını dikleştirirler. Genellikle 4 ila 6 kg arasında olurlar. Sahiplerine son derece bağlı ve sadık kedilerdir.
Scottish Fold Fiziksel Özellikleri
Scottish Fold kedilerinin yuvarlak gövdelye sahip. En bilinen özellikleri kulaklarının katlı ve başlarına yapışık olmasıdır. Küçük kulakları uçlara doğru sivrilmektedir. Bu özellikleri ile baykuşa benzetilirler. Gözleri yuvarlak ve geniş yapılıdır. Kafaları geniş gövdelerine oranla küçük sayılır. Boyun kısımları yoğun tüylü, kalın ve kısadır. Beyaz, gümüş, krem, siyah ve kahverengi renklerde olabilirler. Tüyleri uzun ve orta olur. Kürkleri yumuşak dokulu ve yoğun tüylüdür. Tüylerinin rengi mevsimsel ve bölgesel olarak farklılıklar gösterir. Kuyrukları orta ya da uzun olur. Fakat vücutlarına orantılı olduğu bilinir. Kuyruk kısımları tabanda yuvarlak ve uç kısma doğru incelip sivrilir. Kalın ve kısa bacakları vardır. Ayak parmakları çok yönlü ve düzgündür. Arka patileri dört, ön patileri ise beş parmaklıdır.
Scottish Fold Beslenme
Diğer tüm kediler gibi Scottish Fold kedileri de etoburdur. Bu sebeple besin ve enerji ihtiyaçlarını et ile karşılayabilirler. Fakat çeşitlendirmek amacıyla tahıllı yiyecekler de tercih edilebilir. Sağlıklı bir beslenme planı için et yoğunluğu olan bir diyette ve çok yüksek olmayan protein ağırlıklı bir mama tercihinde bulunulabilir. Beslenme alışkanlıkları olarak diğer kedi ırkları ile benzerlik gösterirler. Scottish Fold kedileri yeteri kadar beslenemediği zaman çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Aynı zamanda düzenli bir beslenme programı ve doğru öğünler ile beslenmeyen Scottish Fold kedilerinde obezite görülme riski yüksektir. Scottish Fold kedilerinde obezite, solunum yolu hastalıkları, eklem hastalıkları ve idrar yolu hastalıklarına sebep olmaktadır.
Scottish Fold Genel Sağlık Durumu
Her kedi ırkında olduğu gibi Scottish Fold kedilerinin de genetik rahatsızlıkları bulunmaktadır. Belirgin özellikleri olan kulak yapıları, onların kulak enfeksiyonuna daha yatkın olmasına neden olmaktadır. Bu sebeple kulaklarının düzenli olarak kontrol ettirilerek temizlenmesi önemlidir. Aynı zamanda dejeneratif eklem hastalığı gibi çeşitli hastalıklarla da karşı karşıya kalır. Scottish fold yaşam süresi yediği mamanın kalitesine, düzenli veteriner kontrolleri ile daha uzun olacaktır. Eklem hastalıkları, bir ya da birden çok kıkırdağın kademeli olarak iltihaplanmasıdır. Özellikle obezite olan kedilerde eklem rahatsızlıkları daha sık görülür. Scottish Fold kendilerini bu sağlık sorunundan korumak için programlı beslemeli ve ideal kiloda tutmalısınız. Aynı zamanda egzersiz yaparak da kilo kontrolü sağlanır.