Kedilerde Aşılama: Kediler Ne Zaman Aşılanmaya Başlar?

Kedilerde aşılama konusu, kedi sahibi olmanın gerektirdiği en önemli sorumluluklardan biridir. Kedi sahiplerinin kedilerinin bakımı konusunda yeteri kadar hassas ve özenli olmaları önemlidir. Bu şekilde kedilerin sağlık durumları da olumlu yönde etkilenmektedir. Kedilerde aşılama hayati önem taşımaktadır. Fakat bir çok kedi sahibi tarafından aşılamanın yeterince önemsenmediği bir gerçektir. Bunun sonucunda ise her yıl yüzlerce kedi, viral enfeksiyonlar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Oysa kedilerde aşılama ile bu enfeksiyonlardan korunabilmek mümkündür. Kedi sahiplenmeyi düşünen ve planlayan herkesin, kedi bakımının gerektirdiği sorumlulukları bilmesi ve yerine getirebilecek durumda olması gerekir. Kedilerin sağlık kontrollerinin ve düzenli aşılarının aksatılmaması önemlidir.

Yavru Kedilerin İlk Aşısı: Anne Sütü

Kediler doğar doğmaz aşılanmamaktadır. Fakat yavruların beslendiği anne sütü onları koruyucu özelliktedir. Anne kediler doğumlarının ardından süt salgılamaktadır. Yaklaşık 24-72 saat süresince ağız sütü olarak tanımlanan, belli antikorlar içeren özel bir süt salgılar. Yavrular doğduktan sonra ve 24 saat içerisinde anne sütü emmeli ve antikor içeren bu süt ile beslenmeleri gerekir. Kolostrum 72 saat salgılansa da ilk24 saatin ardından sütün içerisinde ki antikor miktarı azalmaktadır. Bu sebeple yavruların anne sütü içmesi bakımından ilk 24 saat hayati önem taşımaktadır. Kolostrum için yavruların ilk aşısı demek yanlış bir ifade olmaz. Sütün içerisinde bulunan kolostrum maddesi, yapılan aşılar ile hemen hemen aynı görevi görmektedir.

Yavru Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı?

Yavru kedilere ilk olarak iç ve dış parazit aşıları uygulanmaktadır. Çünkü sonrasında gelecek aşıların kedinizde problemsiz uygulanması için, kedinizin paraziti ya da rahatsızlığı bulunmamalıdır. Yavru kedilere iç parazit ilacı oral ya da iğne ile verilebilir. Dış parazit aşısı ise genellikle kedilerin ensesine damlatılan bir damladır. Verilen ilaçların dozu kedilerin ağırlığına göre belirlenmektedir. Kedinize iç ve dış parazit aşısı uygulandıktan sonra kedinizin tuvaletini takip etmelisiniz. Parazit döküp dökmediğini kontrol etmeli ve bir hafta boyunca tedbirli olmalısınız. Kediniz 6. haftasını doldurduğunda ise ilk aşılarını olması için veteriner hekimi ziyaret edebilirsiniz.

Yavru kedilerin olması gereken aşılar; kuduz, lösemi ve karma aşıdır. Karma ve lösemi aşıları iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Bu aşılar kedinize uygulandığı gün, sersemlik, ateş ve iştahsızlık gözlenebilir. Bu yan etkiler normal görülse de her ihtimale karşı veterinerinize danışmanız iyi olacaktır. Kuduz aşısı için kedinizin üçüncü ayını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu sebeple kedinizin aşı takvimine önce kama ve lösemi ilk dozları ile başlanmalıdır. Karma aşının içeriğinde solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık geliştirmeye yardımcı olan maddeler bulunmaktadır. Bu bileşenler aynı zamanda kedi gençlik hastalığına karşı da koruma sağlamaktadır. Yapılacak aşıların her biri ve doz miktarı için 7 ila 10 gün arasında beklemek gereklidir.

Yetişkin Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı?

Yavruyken aşıları tamamlanmayan yetişkin bir kedi sahiplendiyseniz, kedinizin rutin aşılarını aynı periyodu takip ederek olması gerekmektedir. Fakat kedinizin yavruyken aşılarının olup olmadığını bilmiyorsanız, bağışıklık sistemini ölçen testlerden yardım alabilirsiniz. Kedilere uygulanan parazit ilaçlarının, iki ayda bir tekrarlanması gerekir. Yetişkin kedilerin yılda bir defa karma, lösemi ve kuduz aşılarının olması da tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda yılda bir defa parazit varlığını kontrol etmek için dışkı muayenesi yaptırılabilir. Yetişkin kedilere uygulanan herhangi bir başka aşı yoktur. Ancak veteriner hekiminiz salgın risklerine, kedinizin genel sağlık durumuna ve kullanılan aşı türlerine göre kedinizin tekrar aşılanmasını isteyebilir. Her ihtimale karşı iki ayda bir veterinerinizi ziyaret etmeli ve parazit aşılarını tekrarlamalısınız. Kedinizin belli aralıklar ile genel sağlık kontrolünden geçmesi son derece önemlidir. Kedinizin herhangi bir durumda ağrı ya da acı çektiğinde bunu size anlatamayacağını unutmamalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap