- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde ilk 3 ay içerisindeki beslenme, bakım ve hatta eğitim gelişimleri için oldukça önemlidir. Çünkü ilk 3 ay içerisinde gerçekleşen gelişim diğer dönemlere göre daha hızlı gelişmektedir. Kedilerde ilk 3 ay ve 6 ay arasında, tüm gelişimlerine anbean şahit olmanız mümkündür. Yavru kedinin doğması, gözlerinin ve kulaklarının açılması, dişlerinin çıkması ve süt emmeyi bırakması gibi değişimler sadece ilk birkaç ay içerisinde gerçekleşmektedir. Bu durum aynı zamanda kedi sahipleri için sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Kediye ilk aylarda ne kadar iyi bakılırsa, ilerleyen zaman içerisinde de o denli sağlıklı bir kedi olarak hayatına devam eder.
Kedilerde İlk 3 Ay: Gıda ve Beslenme
3 ila 6 aylık kediler, besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için AAFCO onaylı ve özel formüle edilmiş bir kedi maması ile beslenmeli. Ortalama 9 ila 12 aylık olana dek bu mama ile devam etmeleri gerekir. 6 aylık bir yavru kedi, çok fazla kilo alıyorsa beslenme planı gözden geçirilerek birtakım değişiklikler yapılır. Her yavru kedi mamasından bir fincan, farklı oranlarda kalori içerir. Bu sebeple yavru kedinizin ne kadar mamaya ihtiyaç duyduğunu belirlemek için ambalaj üzerindeki beslenme kurallarına uymalısınız. Aynı zamanda veteriner hekiminiz ile iletişim halinde olmalısınız. Ortalama bir yavru kedinin günde ortalama ½ fincan oranında kuru kedi mamasına ihtiyaç duymaktadır.
3 Aylık Kedilerde Fiziksel Gelişim
3 aylık bir kedinin tüm süt dişleri çıkmış ve hatta dökülmeye başlamıştır. Yavru kediler 6 aya ulaştıklarında hala dişleri düşmemişse, veteriner hekim kısırlaştırılmak için anestezi aldıklarında dişlerini çekmeyi önerir. Süt dişlerinin iyi takip edilmesi ve veteriner hekime danışılması gerekir. Aksi halde dökülmeyen dişler tutulmuş süt dişleri olarak adlandırılır. Zaman içerisinde düşmemesi yetişkinlik dönemlerinde problemlere neden olur. Normal bir kedinin 26 süt, 30 yetişkin dişi olur. Yeni doğan bir kedinin gözü her zaman mavidir. 3 ay ayı doldurdukları zaman gözleri kendi rengine kavuşur. 3 ila 6 ay arasında vücut şekilleri oturmaya başlar. Kaslı bir vücut yapısı oluşmaya başlar ve yuvarlak göbekleri kaybolur. Onun yerine ince yapılı ve zayıf bir genç yetişkin kediye dönüşmeye başlarlar.
3 Aylık Kedilerde Davranış Değişiklikleri
Yavru kediler yeni doğduklarında çok fazla uyurlar. Büyüdükçe uyku zamanları kısalır. Etrafı keşfetmek ve oyun oynamak için daha fazla zaman ayırmaya başlarlar. 3 ila 6 aylık olan bir kedi fiziksel sınırlarını test eder ve gördüğü her şeyi ısırmak ister. Böylece ne olduğunu anlayacak ve diğer hayvanlara yaklaşabilecek kadar cesur olacaktır. Annesi ve kardeşleri ile sosyalleştiği bir ortama sahipse kişiliğinin gelişimi gözlemlenebilir. Fakat uygun sosyalleşme ortamı yoksa yemeklere ve oyuncaklara saldırganlık görülebilir. Diş çıkarma gelişimi ile mobilyaları ve oyuncakları dişlemesi ya da çiğnemesi sık görülen bir durumdur. Birçok kedi 6 aylık olduğunda cinsel olgunluğa ulaşır. Vücudundaki hormonlar nedeniyle davranış farklılıkları görülür.
3 Aylık Kedilerde Sağlık ve Bakım
3 aylık bir kedinin ilk veteriner hekim ziyaretini çoktan yapmış olması gerekir. İlk FVRCP aşısını iki ayını doldurduğunda yaptırmış olmalıdır. Kedilerin özellikle yavruluk dönemlerinde ilk aşılarının eksiksiz tamamlanması önemlidir. Kedinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız ilk 6 ayı doldurduklarında veteriner hekiminiz ile görüşebilirsiniz. Yavru kedinizin anestezi uygulaması için yeterince sağlıklı olup olmadığı belirlenmelidir. Aynı şekilde normal değerlerinin de kontrol edilmesi gerekir. Yavru kedinizin ilk veteriner ziyaretinde pireler, keneler ve bağırsak parazitleri için önleme seçenekleri konuşulmalıdır. İlaçlar yavru bir kediye ayda bir verilmelidir. Ancak bazı kedilerde daha az sıklıkla ihtiyaç duyulabilir. Parazit önleme önlemlerini yeterince büyüdüklerinde uygulanmasına dikkat edilmelidir.