Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin iki türü vardır ve bu iki tür aslında farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Tip 1 diyabet hastalığında insülin üretim eksikliği, Tip 2 diyabet hastalığında da hormona yanıt vermeme durumu söz konusudur. İki durum da kedilerde sıklıkla görülebilen diyabet çeşitlerindendir. Bu konuda farklı belirtiler ortaya çıkmaya başladığı zaman kedilerin veteriner kontörlü ile tedaviye başlamasını sağlamak gerekir. Peki, kedilerde şeker hastalığı belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri

Kedilerde şeker hastalığı farklı pek çok belirtisi vardır ve bu belirtiler de aslında diyabetin kolayca anlaşılmasını sağlar. Bu belirtiler genellikle susuzluk ile başlar. Kediler normalde çok sık ve çok fazla su içen hayvanlar olmasa da bir anda çok fazla ve çok sık su içmeye başlarlar. Bu durum dikkat çekici şekilde görülüyorsa başka belirtiler olup olmadığını da incelemekte fayda vardır.

Sürekli olarak su içmekten dolayı kedilerde diyabete bağlı olarak sık idrar çıkma durumu da gözlemlenir. Bu durum aslında bir problem değildir çünkü kediler genellikle çok fazla su içtiği için çok sık idrara çıkmaları da olasıdır.

Kedilerde diyabete yani şeker hastalığına bağlı olarak iştahta değişim gözlemlenebilir. Örneğin artış ya da azalış olması normaldir. Yeme alışkanlıklarında görülen bu değişime göre de kedilerin kilo alması ya da kilo kaybetmesi olasıdır. Kediler çok sık yer ve çok sık su içerse tuvalete çıkma davranışını da daha çok göstermeye başlayacakları kesindir. Yine de sık sık tuvalete çıkan kedinizin bir belirti olarak tuvaleti dışındaki yerlere de tuvaletini yapması olasıdır.

Diyabetin özellikle de obezite sahibi olan kedilerde görülebildiği gözlemlenmiştir. Obeziteye sahip olan kediler, farklı pek çok hastalığa karşı da çok açık olurlar. Diyabet de aslında onlarda görülebilecek olan rahatsızlıklardan biridir. Ayrıca Kedilerde Obezite Tedavisi hakkında bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz.

Kedilerde Görülen Şeker Hastalığı Nedenleri

Diyabet hastalığının aslında nedeni tam olarak belirlenebilmiş değildir ancak yine de diyabet hastalığı olan kedilerde genellikle görülen bir özellikten dolayı diyabete daha yatkın olabileceklerini söylemek mümkündür. Örneğin erkek kedilerde de dişi kedilere göre diyabet rahatsızlığının görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Diyabet rahatsızlığı genellikle yaşlı kedilerde görülebilen bir rahatsızlık olarak bilinir ancak aslında hemen hemen her yaştan kedide diyabet rahatsızlığı görülmesi mümkündür. Bu nedenle de kedilerin beslenmesine özen göstermek aslında şeker hastalığından uzak kalmak için en iyi korunma yollarından biri olacaktır.

Kedilerde Görülen Şeker Hastalığı Tedavisi

Kedilerde görülen şeker hastalığının tedavisinde farklı uygulamaları görmek mümkündür. Kedilerde görülen şeker hastalığının boyutuna, türüne, ilerleme durumuna göre uygulanacak olan tedavi içeriği de farklı olabilir. Örneğin bazı kedilerin kan şekeri seviyelerinin düzene girmesi için yoğun bakımda kalması gerekebilir.

Çoğu kedi genellikle hastalık fazla ilerlemeden keşfedilir ve keşfedilen şeker hastası kedilerde genel olarak ağız yoluyla alınan ilaçlar tercih edilir. Bu ilaçların yanı sıra önerilen diyetlerde yüksek lifli besinler yer alır. Bu besinler şeker hastalığının tetiklenmesini bir nevi engelleyebilir. Kedilerin pek çoğu ağız yolu ile alınan ilaçlara en iyi şekilde tepki vererek kolayca mevcut sorunlardan uzaklaşabilmektedir.

Kedilerde uygulanan ağız yolu ile alınan ilaç tedavisi ayrıca insülin enjeksiyonlarını da içerebilir. Bu tedavi sırasında da veteriner desteği almak ya da evde uygulama sırasında dikkatli olmak önemlidir. Ayrıca ilaç ve enjeksiyonların yanı sıra kediler düzenli ve doğru şekilde beslenmelidir. Her gün aynı saatte, aynı miktarda mamanın yenmesi, ara sıra farklı mamalar tüketilmesi aslında bu hastalıkta tedaviyi katkı sağlayabilir. Bunların yanı sıra mamaların içeriğine dikkat etmek bu obezite gibi farklı rahatsızlıklardan da korunmak önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap