Serengeti Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Serengeti Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Afrika’nın vahşi yaşamı ile özdeşleşen Serengeti bölgesinin adını alan Serengeti kedi ırkı genetik müdahale ile ortaya çıkartılmıştır. Vahşi kediler gibi fiziksel bir görünüme sahip olduğu için adını Serengeti olarak alan bu kediler, sanılanın aksine son derece uysaldır. Afrika’da doğal koşullarda gelişen Serval isimli dinin evcil bir türünü elde etmek için ABD’ye bağlı Kaliforniya eyaletinde geliştirilmiştir. Serengeti kedi ırkının ataları Bengal ve Oriental Shorthair kedi ırklarıdır. Amerikalı biyologlar tarafından 1994 yılında genetik müdahaleyle geliştirilen Serengeti kedi ırkının özellikleri, karakteri ve bakımıyla ilgili detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Serengeti Kedi Irkı Özellikleri Nelerdir?

Yapılan genetik müdahaleler ile başlı başına bir ırk haline gelen Serengeti kediler, dünya çapında giderek popülerlik kazanmıştır. ABD başta olmak üzere Avrupa’da da görülmeye başlanan Serengeti kedi ırkına ülkemizde pek sık rastlanmamaktadır. Doğal bir kedi ırkı olmadığı için kendine has yapısı bulunan Serengeti’nin özellikleri şunlardır:

  • Orta irilikte ve genellikle 3-6 kg ağırlığındadır.
  • Nadir bulunan kedi ırkıdır.
  • Genetik müdahale ile insanların türettiği bir ırktır.
  • Tüyleri kısa ve parlak renklidir.
  • Genellikle tekir kedilere benzetilen desenli kürke sahiptir.
  • Tüy rengi gri, duman rengi, kahverengi ve sarı tonlarında karışık olabilir.
  • Serengeti kedilerin çizgili tüyleri vücudun geneline göre daha koyu renklidir.
  • Kaslı gövdeye sahiptir.
  • Atletik ve ince yapılı vücudu üzerinde orantılı kafa yapısı görülür.
  • Gözleri iri ve badem şeklindedir.
  • Göz rengi kehribar, sarı veya yeşil tonlarındadır.
  • Kulakları üçgen yapılı, sivri uçlu ve diktir.
  • Kaslı olduğu için çevik ve hareketlidir.

Serengeti’nin Karakteri Nasıldır?

Türkiye’de nadir görülen bir kedi ırkı olan Serengeti kediler son derece uysal ve sevecen canlılardır. Tırmanma konusunda çok yetenekli olduğu için ev içinde atlayıp tırmanarak oyun oynamayı severler. Tüylerindeki desenler sebebiyle Afrika’daki vahşi kedilere benzese de son derece uysaldır. Sahiplerine karşı aşırı bağlı olan Serengeti’nin karakteri şu şekilde tanımlanabilir:

  • Yüksek zekasıyla sahibini şaşırtan davranışlarda bulunabilir.
  • Meraklı ve oyuncu karakter yapısına sahiptir.
  • Sevecen ve yumuşak huylu olduğu için agresif davranışlarda bulunmaz.
  • Sahiplerine aşırı bağlı olduğu için onların yanından ayrılmak istemez.
  • Yalnız kalmayı sevmezler.
  • Gürültücü oldukları için sık sık miyavlayarak iletişim kurarlar.
  • Sağlıklı yapıda olduklarından genetik hastalıklar görülmez.
  • Diğer evcil hayvanlara karşı başta temkinli olsalar da çok çabuk alışırlar.
  • Zekaları ve sahiplerine olan sevgisi sayesinde kolaylıkla eğitilebilir.

Serengeti’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Neşeli ve sevecen canlılar olan Serengeti kediler, ev içinde oldukça hareketli davranabilir. Atlayıp zıplamayı seven Serengeti kedilere evde uygun yaşam alanları oluşturulmalı ve bu sayede enerjilerini atmaları sağlanmalıdır. Serengeti’nin bakımı konusunda deneyimli olmayan kedi severler bile rahat edebilirler. Uyumlu yapısı sayesinde evdeki diğer insanlar ve evcil hayvanlarla anlaşır. Serengeti kedilerin tüyleri kısa yapıda olduğu için tüy bakımı zor değildir. Az tüy döktükleri için alerjisi olan kişilerin bakımına uygundur. Serengeti kedilerin tüyleri düzenli olarak taranmalı ve ev içinde mutlaka oyuncaklar bırakılmalıdır. Yalnız kalmayı sevmeyen bu canlıları uzun süre evde tek bırakmak doğru değildir.

Serengeti Nasıl Beslenir?

Serengeti kediler genetik müdahale ile laboratuvar ortamında geliştirilmiştir. Bu nedenle doğal ortamdan gelen bir mama seçiciliği yoktur. Ancak bu canlılar atletik ve hareketli olduğu için günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak zengin içeriğe sahip mamalarla beslenmelidir. Serengeti’nin beslenmesi konusunda vitamin ve mineral bakımından zengin kedi mamaları seçilmelidir. Bu konuda veteriner hekimlere danışarak kuru ve yaş mama seçimini Serengeti kedi ırkına göre yapmanız tavsiye edilir. Serengeti kediler diğer evcil hayvanlarla uyumlu olduğu için aynı mama ve su kabını sorunsuz bir şekilde kullanabilirler. Obezite sorunu olmayan Serengeti kedilere yüksek karbonhidratlı mamalar verilebilir.

Serengeti Eğitimi Nasıl Verilir?

Buldukları her nesneyi oyuncağa çevirme huyları bulunan Serengeti kediler son derece meraklıdır. Bu yüzden onların meraklarını cezbedecek ekipman ve oyuncaklarla eğitilmeleri çok daha kolaydır. Serengeti’nin eğitimi sırasında evdeki diğer canlıların müdahale etmesi engellenmelidir. Uysal yapıda olan bu kediler diğer canlılara karşı mesafeli ve uzak davranabilirler. Agresif davranışları olmayan Serengeti kedi ırkını deneyimsiz kedi bakıcıları bile eğitebilir. Bu eğitimler sırasında ödül maması kullanmak kediyle aranızdaki bağın gelişmesine yardımcı olabilir.

Safkan Serengeti Nasıl Anlaşılır?

Laboratuvar ortamında geliştirilen Serengeti kedi ırkı, adını Afrika’dan alsa da doğada bir benzeri bulunmaz. Serengeti’nin safkan olup olmadığı uzun ve halka desenli kuyruğundan anlaşılabilir. Tıpkı Afrika’daki Serengeti düzgünlüklerinde yaşayan çita ve benzeri vahşi kedilere benzeyen kürke sahiptir. Serengeti kedinin bacakları ince ve uzun yapıda olduğu için diğer kedilerden farklılaşır.

Serengeti Kadar Yaşar?

Genetik sağlık sorunları yaşamadığı bilinen Serengeti kedilerin kronik hastalıkları ve obezite sorunu da bulunmamaktadır. Bu yüzden Serengeti kedi ırkı ömrü bakım koşullarına göre uzayabilir. Ortalama yaşam süresi 12 yıl olarak bilinen Serengeti kediler sağlıklı ve kaliteli mamalarla stresten uzak tutulduğunda daha uzun yıllar yanınızda kalabilir.

Ayrıca Bakınız: Ojos Azules Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap