Sağır Kedi Bakımı Nasıl Olmalı

Sağır kedi sahiplenme kararı verdiyseniz, bazı ipuçlarını bilerek kedinize yardımcı olmak ve iletişim kurmak fayda sağlayacaktır. Sağır kedinize bir şey öğretirken ve onunla iletişim kurarak sesleri duymadığı unutmamak gerekir. İletişiminizi ve eğitiminizi işitme engelini göz ardı etmeyerek sağlamak gerekir. Kedinizi çağırdığında duymadığı için, dikkatlerini çekmek ve ne yapmalarını istediğinizi anlatmanın farklı yollarını bulmalısınız.

Sağır kediniz de diğer kediler kadar mutlu olur. Onları mutlu ve sağlıklı olması için yeterince ilgi gösterdiğinizden emin olmalısınız. İşitme engelle kedi ile ilgilenmek en başta kulağa zor gelir. Fakat aslında her kedinin ihtiyaç duyduğu ilgiden çok daha fazlasını göstermek gerekmez. Sadece iletişim kurmanın yeni yollarını keşfetmeniz gereklidir. Sağır kedi insanlar ile kolayca uyum sağlayabilir ve belli bir süre sonra sorun yaşamadan birbirlerini anlar.

Sağır Kedi Bakımı: Kediler Neden Sağır Olur?

Kediler tıpkı insanlar gibi yaşlandıklarında duyma yetilerini kaybedebilirler. Bu süreç aşamalı gerçekleşir. Bu yüzden kedinizin sağırlaştığını geç fark edebilirsiniz. Genellikle işitme sorunu yaşayan kediler hafif davranış değişiklikleri gösterecektir. Bazı kediler ise genetik bir kusur olarak doğuştan sağırlık gösterirler. Bu nedenle kısmen ya da tamamen sağır olarak doğarlar. Sağır olmalarına sebep olan gen, genellikle beyaz kürklü ve mavi gözlü kedilerde baskındır. Fakat bu durum her beyaz kürklü ve mavi gözlü kedinin sağır olacağı anlamına gelmez.

Kedinizin şiddetli yaşadığı ve uzun süre tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları kedinizi sağır hale getirebilir. Kulak enfeksiyonundan şüphelendiğinizde kedinizi mutlaka tedavi ettirmeli ve rutin kontrollerini aksatmamalısınız. Kediniz kulağına aldığı sert darbeler sonucunda da sağırlık riski ile karşı karşıya gelebilir.

Sağır Kedi Nasıl Anlaşılır

  • Kediniz siz eve döndüğünde sizi fark etmiyorsa,
  • İsmine, gürültülere, ya da ses çıkaran oyuncaklara karşı tepki göstermiyorsa,
  • Kokulara ya da sıcaklığa daha hassas davranıyorsa,
  • Daha önce hiç yapmadığı halde yüksek sesle miyavlıyorsa,

kedinizin işitme sorunu çektiğinden şüphelenmelisiniz.

Kediniz için evde bazı sağırlık testleri uygulayabilirsiniz. Örneğin kediniz size arkası dönükken, el çırpabilir ya da dikkatini çekecek sesli bir hareket yapabilirsiniz. Kedinizin bu sesi fark etmemesi onu sağır olduğu ihtimalini düşündürmelidir.

Sağır Kedilerle İletişim

Kedinize belli el işaretlerini öğretmeyi denemelisiniz. Duyma yetisine sahip kedinize hayır, gel gibi komutları nasıl öğretiyorsanız, sağır kedi içinde belli el hareketlerini komut şeklinde öğretebilirsiniz. Böylece sağır kediniz ile iletişim yolunu bulmuş olacaksınız. Komutları pratik yaparak ve olumlu pekiştirmeler ile öğretmeyi denemelisiniz. Örneğin komutunuzu yerine getirdiğinde başını okşamalı ya da ödül maması vermelisiniz.

Sağır kediniz uyurken ona ani dokunuşlar yapmaktan kaçınmalısınız. Bu hareket sağır kedi için oldukça korkutucu olacaktır. Odaya girdiğinizde belli titreşimlere sebep olan seslen çıkarırsanız dikkatini çekebilirsiniz. Örneğin odanın zeminine ayaklarınızı vurabilirsiniz. Odanın ışığını açıp kapatarak odaya girdiğinizi belli edebilirsiniz. Böylece korkmayacak ve rahatsız olmayacaktır. Bir lazer ışığı edinerek, ışığı bulunduğu yöne tutup sizi takip etmesini ve size gelmesini sağlayabilirsiniz.

Sağır Kedi Bakımı

  • Sağır kedi için dışarısı ciddi tehlikeler ile doludur. Bu nedenle özellikle evde büyümeye alışmış kedilerin dışarı çıkılmasına engel olunmalıdır. Havlayan köpekler ya da korna çalan arabalar sağır kedinin dikkatini çekmeyecek ve tehlikeli durumlara yol açacaktır. Bu nedenle kedinizin evden kaçmasını engelleyecek önlemler almalısınız. Kediniz mutlaka dışarı çıkmak istiyorsa bir kedi tasması edinerek onu kendiniz gezdirmelisiniz.
  • Sağır kedi için belli rutinler oluşturmalısınız. Her gün aynı saatte yemek yemeleri, oyun oynamaları ve kendilerine ait özel alana sahip olmaları konforlu olmaları açısından oldukça önemlidir.
  • Kedinizin sağlık belirtilerini düzenli olarak kontrol etmeli ve veteriner hekim ziyaretlerini aksatmamalısınız. Veteriner hekiminizin önerilerini öncelik haline getirmelisiniz.
  • İki kedi edinmeniz sağır kediniz için oldukça faydalı olacaktır. Sağır kediniz diğer kedinin davranışlarını gözlemleyerek bulunduğu ortamda daha rahat edecektir ve kolay öğrenecektir.
  • Sağır kedinizi eğitmeyi hem kendi açınızdan hem de kediniz açısından fayda sağlayacaktır. Bu sayede daha kolay iletişim kurabileceksiniz. Örneğin mutfak tezgahına çıkan kedinize bunun yanlış olduğunu öğretmek için hızla ayağa kalkabilir ya da parmağınızı hayır şeklinde sallayabilirsiniz. Bu sayede korkutmadan kedinizin istemediğiniz davranışlarını değiştirebilirsiniz.
  • Kedinizin günlük rutinlerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Mama kaplarının yerini değiştirmek ya da tuvalet kaplarının temizlenmemesi onları strese sokacak davranışlardandır.

Bir araştırmaya göre, kedilerin kulaklarına takılan bir kulak içi cihaz ile duyma yetilerinin kısmen kazanılabileceği kanıtlanmıştır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap