Kedilerde Diş Çıkarma Durumunda Ne Yapılır?

Kedilerde diş çıkarma durumu, doğumdan kısa bir süre sonra gerçekleşir. Yeni doğan bebeklerde nasıl ki diş çıkarma zamanı varsa, bu yeni doğan kediler için de geçerlidir.

Fakat bebeklerde bu süre 6 ay iken, kedilerde çok daha kısadır. Kediler bebeklik dişlerini çıkarırken herhangi bir problemle karşılaşmaz.

Kediler herhangi bir şeyi ısırmaya çalışma eğiliminde bulunuyorlarsa, kedilerde diş çıkarma durumu başlamış demektir. Bebek dişleri çıkan kedilerde, çiğneme ve ısırma durumu hızla artar.

Nasıl ki bebeklerin dişleri çıkarken kaşınıyorsa, kedilerde de diş çıkarma sırasında dişlerde kaşınma meydana gelir. Bundan dolayı sürekli bir yerleri ısırma ihtiyacı hissederler. Bu ısırıklar genellikle can yakmaz.

Kediler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Kedilerin diş çıkarma zamanları doğumlarının on beşinci gününde başlar ve yaklaşık olarak bir buçuk ay kadar devam eder. Bir buçuk ay içerisinde hemen hemen tüm dişleri çıkmış olur.

Kedilerin diş çıkardıkları dönemde, yetişkinlik dişleri çene kemiklerinde büyümeye başlar. Dişler büyümeye başladıkça, diş etlerini delerek ağız içinde yükselir.

Kedilerde olan yetişkin dişleri, dişlerin kökü ile çene arasındaki bağı güçlendirir. Kökler çiğneme sırasında dişlere güç sağlayarak çiğnemeyi kolaylaştırır.

Fakat kedilerin ağız yapısı doğru bir şekilde gelişmez.

Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde diş çıkarma belirtileri çoğu zaman sahipleri tarafından anlaşılmaz. Çünkü çoğu kedi sahibi, kedilerin diş çıkarma zamanlarını ve bu dönemin sıkıntılı olabileceğini bilmeyebilir.

Kedilerin diş çıkarma belirtileri şu şekilde sıralanır;

  • Diş çıkarma esnasında ateş ve onu takip eden iştahsızlık
  • Diş etlerinde yaşanan ağrı
  • Diş ya da diş etlerinde kanama
  • Dişlerde kaşınma
  • Ağızda meydana gelen kötü koku gibi sebepler kedilerin diş çıkarma belirtileri arasındadır.

Kedilerin diş çıkarma dönemi genel olarak ağrılı geçmektedir. Kedilerin bu dönemde yeme-içme durumlarında azalmalar meydana gelir. Ağrıyan diş etleri sebebi ile yeme ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Bu duruma bir de ateş eklenir. Ateşlenen kedilerde, ateşlenmeye bağlı halsizlik görülür.

Kediler diş çıkarırken dişlerinde kaşınma da meydana gelir. Kediler ellerinizi ısırmaya çalışıyor ya da her gördükleri nesneyi ağızlarına götürmek istiyorlarsa, bu dişlerinin kaşınmasından kaynaklıdır.

Kedilerde Diş Dökülmesi Nedir?

Kedilerde diş dökülmesi, yetişkinlik dönemine girerken gerçekleşir. Bebekler doğduktan yaklaşık 15 gün sonra bebek dişlerini çıkarırlar. Bu dişler belirli bir süre sonra dökülür ve yerini kalıcı dişler alır. Kedilerde diş çıkarma kadar, diş dökülmesi de normaldir.

Kedilerde Diş Dökülmesi Ne Zaman Olur?

Kedilerde diş dökülmesi doğumdan yaklaşık olarak üç buçuk ay sonra meydana gelir. Dökülen bu dişler süt dişleridir. Bu dişlerin yerine çıkan dişler ömürlük dişlerdir.

Herhangi bir sağlık sorunu ya da kaza meydana gelmediği taktirde bu dişler kalıcıdır. Kedilerin kalıcı olan bu dişleri zaman zaman bazı sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden bazıları;

  • Başka kedilerle oyun oynarken fark etmeden darbe alma
  • Sert kuru mama tüketimi
  • Yüksekten düşme
  • Trafik kazaları
  • Bazı kalıtsal hastalıklar gibi sebepler, kedilerde diş kırılmasına sebep olur.

Kedilerde diş dökülmesi yaşlanmaya bağlı olarak da gelişir. Yaşı ilerlemiş olan kedilerin ağız ve diş yapıları da zamanla bozulabilir. Bu bozukluklar kedilerde diş dökülmesine sebep olur.

Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerde diş bakımı yapmak için genellikle otları kullanırlar. Çünkü kendi yaşam alanlarında dişlerini temizleyecekleri herhangi bir duruma sahip değillerdir.

Bu nedenle kedilerde diş temizliği yapmak ve bunları düzenli hale getirmek çok önemlidir. Kedilerin dişlerini ve bununla birlikte diş etlerini düzenli aralıklarla kontrol ederek bakımını yapmak, ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşır.

Kedilerin dişlerinde görülen kırılmalar, çürümeler ya da diş etlerinde gerçekleşen siyahlaşmalar onların veteriner hekime gözükmesi anlamına gelir.

Kedilerde ağız ve diş sorunları ufak yaşlarda önemsenmese de ileri yaşlarda daha büyük sorunlara yol açar. Genellikle 3 yaştan büyük olan kedilerde diş ve diş eti problemleri görülmektedir.

Kedilerde diş bakımı yapılmadığı durumlarda aynı insanlarda olduğu gibi tartar ve plak oluşumu başlar. Bu oluşumlar zamanla diş etlerinde iltihaplanmaya ve mikrop kapmaya sebep olur. Bu durum sonucunda da kedilerde diş kayıpları oluşur.

Eğer kediler sakin bir yapıya sahipse günlük olarak diş bakımlarının yapılması gerekir. Bunun aksine hırçın ve sakin olmayan bir kedi söz konusu ise en azından haftada bir kere düzenli olarak diş bakımı yapılması önemlidir.

Ağız ve diş sağlığı açısından kedilerde diş fırçalamanın çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Çoğu kedi diş fırçalamaya izin vermediğinden dolayı onlar için üretilmiş olan özel diş macunları kullanılır. Bu macunların içeriği çok lezzetli olduğu için diş fırçalamaya izin vermemeleri kaçınılmaz hale gelir. Bu macunların kullanılması hem kedilerin ağız ve diş sağlığı açısından hem de kedi sahiplerinin süreci yönetmeleri açısından önemli bir detaydır.

Kedilerde diş çıkarma önemli olsa da, diş kayıplarının önlenmesi gerekir. Kedilerde diş dökülmeleri ne kadar geç olursa, onlar açısından o kadar iyidir.

Sağlıklı bir ağıza ve diş etlerine sahip olan kedilerin yaşam standartları daha kaliteli hale gelir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kaşınma Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap