Burmese Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Burmese kedi ırkı, 1930’lu yıllarda dünyaya gelmiştir. Myanmar’ın kutsal kedisi olan Burman kedilerinin, ABD’ye kedi yetiştiricileri tarafından getirilmesi ve burada başka kediler ile mutasyona uğraması ile ABD’ye özgü bir kedi ırkı elde edilmek istenmiştir. Daha sonralar da ise, yeni ırk elde etme çalışmaları Avrupa’ya kadar taşınmıştır. Siyam kedilerinin, bu kedinin soy ağacında oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Burmese kedilerinin kökeni olan Burman kedilerinin, Siyam kedileri ile çiftleştirildiği ve Burmese kedi ırkının elde edildiği de bilinmektedir. Burmese kedi ırkı, 1943 yılından itibaren ayrı bir kedi ırkı olarak tanınmaya başlanmıştır. Dünyada oldukça popüler olan bu kedi ırkı, ülkemizde de birçok kişi tarafından sahiplenilmekte ve evlerde bakılmaktadır.

Burmese’nin Özellikleri Nelerdir?

Kedilerin kendi ırklarına ait olan özellikleri sadece fiziksel görünüşleri ile sınırlı değildir. Kedilerin ömürleri, kalıtsal rahatsızlıkları ve karakteristik özellikleri de tamamen ait oldukları ırklara göre değişkenlik göstermektedir. Kişilerin kedi sahiplenmesi, dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Köpeklere nazaran daha kolay bir bakıma sahip olan kediler, evlerde beslenmek için tercih edilen canlıların ilk sıralarında yer almaktadır. Kişiler ile uzun bir ömür geçirecek olan bu canlıların, ait oldukları ırkların özelliklerinin bilinmesi hem kediler hem de kedi sahiplenecek kişiler için en doğru eşleşmenin yapılmasına imkan sunmaktadır. Farklı pek çok özelliğe sahip olan kedi ırklarından bir olan Burmese’nin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Burmese kedi ırkı, orta ırk grubunda yer almaktadır.
  • Burmese kedilerinin kulak yapıları, öne eğik bir forma sahiptir.
  • Burmese kedilerinin elmacık kemikleri belirgin bir şekilde görülmektedir.
  • Burmese kedi ırkının tüyleri ince ve parlak bir yapıya sahiptir.
  • Burmese kedi ırkının tüy renkleri genellikle çikolata renginde olsa da kahverengi, krem ve lila tonlarında da olabilmektedir.
  • Burmese kedilerinin vücutları oldukça kaslıdır. Bu nedenle vücutları göründüğünden daha ağır olabilmektedir.

Burmese Kedi Irkı Karakteri Nasıldır?

Burmese’nin karakteri özellikle merak duygusu ile ön plana çıkmaktadır. Oldukça meraklı bir kedi olan Burmese’lar, ev içerisinde var olan her şeyi incelemek isterler. Diğer kedi ırklarına göre daha zeki bir yapıya sahip olan Burmese’lar, sahiplerine karşı oldukça ilgilidir. Aynı şekilde sahiplerinden de yoğun ilgi görmek isteyen bu kediler, evde yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Özellikle açık alanda gezdirilmekten ve yeni şeyler keşfetmekten büyük bir mutluluk duyan Burmese’lar, dışarıda gezdirilerek yüksek enerji seviyelerinin atılması sağlanabilir. Sahipleri ile iletişim kurmaktan da hoşlanan bu kediler, kendilerine özgü sesler ile isteklerini rahatlıkla sahiplerine iletebilirsiniz. Diğer canlılara karşı temkinli yaklaşan Burmese’lar, oldukça enerjik ve oyun düşkünü kedilerdir.

Burmese’nın Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Burmese’nın bakımı, kısa tüy yapılarından dolayı oldukça kolaydır. Haftada bir kez taranması yeterli olan tüylerin, mevsim geçişlerinde tüy dökme oranında göre tekrar belirlenmesi gerekmektedir. Genel kulak, ağız içi ve tırnak bakımlarının periyodik olarak yapılması gereken Burmese kedi ırkının, özellikle göz sağlıklarına da dikkat edilmelidir. Genetik olarak göz rahatsızlıklarına yakalanma riskinin fazla olduğu bu kedi ırkının, gözlerinin temizlenmesi ve düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir. Oldukça hareketli ve tırmanmayı seven Burmese kedileri için evde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması da bakımları arasında dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur.

Burmese Nasıl Beslenir?

Burmese kedi ırkı beslenmesi için sahiplenilen kedinin yaşına ve kilosuna göre bir program tercih edilmelidir. Bu beslenme programları, kedilerin sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından veteriner hekimler tarafından belirlenmelidir. Kedilere özel olarak üretilen mamalar haricinde ve veterinerlerin önerileri haricinde herhangi bir gıdanın Burmese’lere verilmemesi gerekmektedir. Bu kedilerin sıvı ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmeleri için su kaplarının kolay erişilebilir yerlerde olması ve sularının her zaman taze ve temiz olması gerekmektedir.

Burmese Eğitimi Nasıl Verilir?

Burmese’nin eğitimi sahipleri tarafından kolaylıkla verilebilmektedir. Sahipleri ile özel bir bağ kurabilen bu kedi ırkının aynı zamanda, sahipleri ile iletişim kurabilme yetileri, Burmese’lerin kolay bir şekilde eğitilebilmesini sağlamaktadır. Oyunculuklarından ve yüksek merak duygularından yararlanılarak verilecek eğitimler, kedi sahiplerinin bu eğitimlerden olumlu sonuçlar alabilmesini sağlamaktadır. Kedi sahiplerinin verdikleri komutlarının yerine getirilmesi ile ilgi gösterilerek ödüllendirilebilen Burmese kedileri, bu kolay eğitim sürecinden dolayı da birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Safkan Burmese Nasıl Anlaşılır?

Burmese’nin safkan olup olmadığı, genel olarak belirgin fiziksel özelliklerinin kontrol edilmesi ile anlaşılabilmektedir. Kedi sahiplenmek isteyen kişilerin, sahiplenmek istediği ırka ait özellikleri bilmesi, kedilerin safkan olup olmadığının anlaşılmasında büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Burmese kedi ırkının tüy yapıları, yüz formları ve kendilerine özgü bakışları bu kedilerin sakan olup olmadığının anlaşılmasında kontrol edilecek ilk özellikleri arasında yer almaktadır.

Burmese Ne Kadar Yaşar?

Burmese kedi ırkı ömrü ortalama olarak on altı yıl ile on sekiz yıl arasındadır. Bu durum, kedilerin iyi bir bakıma sahip olması, sevgi dolu bir ortamda yaşaması ve gerekli sağlık kontrollerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi ile uzayabilmektedir. Burmese kedi ırkının, göz rahatsızlıkları haricinde bilinen kalıtsal bir sorunlarının olmaması da bu kedi ırkının uzun bir ömre sahip olmasını desteklemektedir.

Ayrıca Bakınız: Ankara Kedisi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap