Sarman Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Sarman Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Sarman kedi ırkı, sokakta sık görülen ve evlerde sık beslenen kedi ırklarından biridir. Kökenlerinin Fransa’ya kadar uzandığına dair çeşitli bilgiler mevcuttur. En sık karıştırıldığı kediler tekir kedilerdir. Esasında Tekir kedi ile Sarman kedi arasında pek fark yoktur. Sarman kediler tekir kedi cinsinden oluşurlar. Şirin ve güzel kediler oldukları için her yaştan insanın ilgisini çekebilirler. Tüylerinin rengi ve desenleri çoğu zaman dikkat çekicidir.

Sarman’ın özellikleri şöyle sıralanabilir;

  • Çoğunlukla sarı ya da turuncu ile beyaz karışımı bir renge sahiptir.
  • Kalın, uzun ve esnek bir kuyruğa sahiptir.
  • İri, yuvarlak ve çoğunlukla sarı renkli gözleri vardır.
  • Bacakları güçlü olduğu için hızlı koşan kedi ırkları arasında yer alır.
  • Keskin ve tüylü kulaklara sahiptir. İşitme duyusu gelişmiştir.
  • Boynunun altında bulunan tüyler vücudunun diğer bölgelerinde bulunan tüyden daha fazladır.
  • Yavru Sarman kedilerinin renkleri yetişkin Sarman kedilerin renklerine kıyasla daha koyu olabilir.
  • Tekir kedilere benzeseler de Tekir kedilere kıyasla daha büyük kedilerdir.
  • Sarman kedilerin %80’i erkektir.

Sarman’ın Karakteri Nasıldır?

Sarman’ın karakteri ve karakteristik özellikleri şöyle sıralanabilir;

  • Sarman, normal şartlarda uysal olsa da herhangi bir tehlike sezdiği an savunmaya geçebilir.
  • Uzun uzun miyavlayabilir ve garip sesler çıkarabilir. Sessiz kedilerden değildir.
  • Meraklı ve oyuncu kediler olsalar da çoğu zaman oynamak yerine dinlenmeyi tercih ederler. Oldukça hantal kedilerdir. Sokakta hızla gelen arabaya aldırış etmeden yavaşça yürüyen turuncu bir kedi görüyorsanız, onun bir Sarman olduğuna emin olabilirsiniz.
  • Sarman kediler sokaktaki yaşam şartlarına uyum sağlayabilen asi kedilerdir. Her durumda insanlarla iç içe olmayı tercih etmeyebilirler.
  • Sarman oldukça hantal ve tembel kedilerin ırkıdır. Eğer kendine rahat ve uygun bir köşe buduysa onu oradan ayırmak için zorlanabilirsiniz.
  • Temas bağımlısı kedilerden biri olmadığı için uzun süre kucakta kaldığında bunalabilir, kaçmaya çalışabilir.
  • Yeni geldiği evi kolayca kabullenebilir ve eve alışabilir. Eve geldiği tarihten itibaren kendine güvenli bir alan bulur ve orayı sahiplenir.
  • Çocuklarla arası iyi olsa da farkında olmadan canını acıtan bir çocuğu uyarıp uzaklaşmasını sağlayabilir. Bu nedenle onu severken dikkatli olmalısınız.
  • Hantal oldukları için enerjilerini atmakta zorlanabilirler. Bu durumda onun hayvanlara özel tasarlanan oyuncaklarla dikkatinin dağılmasını ve hareket etmeye başlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Evde birden fazla kedi yaşıyorsa Sarman kedi için bu durum sorun yaratabilir. Sarman, sık sık yalnız kalmak isteyecek ve diğer kedilerle yer kavgası yapacaktır. Yeni geldiği eve alışması kolay olsa da kendisi dışındaki hayvanlara alışması epey zordur.

Sarman Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sarman’ın bakımı tıpkı diğer kedilerin bakımı gibi olmalıdır. Kedinizi beslerken ona kaliteli ve faydalı mamalar verdiğinizden emin olmalısınız. Sarman kediler zaman zaman agresif ve hırçın olabilirler. Bunun esas nedeni insanları sevseler de özgürlüklerine düşkün olmalarıdır. Onları eve getirip uzun süre yalnız bırakırsanız size alışamaz ve sizinle etkili iletişim kuramaz. Bu durum onu evden kaçmaya itebilir. İlgisiz kalan ve sıkılan Sarman, ilk fırsatta evden kaçacak ve bir daha dönmeyecektir. Eğer bahçeli bir evde oturuyorsanız onu belirli aralıklarla kontrol altında tutma şartıyla bahçeye çıkarabilirsiniz. Gerekiyorsa diğer hayvanlarla etkileşime geçmesine izin vermelisiniz. Sarman kediler insanlarla olduğu kadar diğer hayvanlarla da etkili iletişim kurabilirler. Apartman dairesinde oturuyorsanız gerekli güvenlik önlemlerini alarak onu pencereye ya da balkona çıkarabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, kedilerin evden çıkmak istedikleri zaman balkondan atlama ihtimallerinin olmasıdır. Siz farkında varmadan aşağı atlamasını önlemek için güvenlik önlemi almalı ve onu sık sık kontrol etmelisiniz. Yalnızlığı sevdikleri için onu sürekli kucağınıza almaktan ve yanınızda tutmaktan kaçınmalısınız.

Sarman Nasıl Beslenir?

Sarman’ın beslenmesi için sağlıklı gıdalar ve mamalar tercih edilebilir. Kedinizi beslerken ona kaliteli ve faydalı mamalar verdiğinizden emin olmalısınız. Sarman kediler az hareket eden ve çok yiyen kedilerdendir. Bu durum uzun vadede obezite gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle kedinizin yediklerini sık sık kontrol etmeli, gerekirse porsiyonları küçültmelisiniz. Yeterli sıvı tüketimi yaptığından emin olmalısınız. Kedinize veteriner hekim desteği alarak konserve gıdalar, yaş ve kuru mamalar verebilirsiniz. Kedinizin herhangi bir gıdaya alerjisi olup olmadığını öğrenmek için gerekli alerji testlerini yaptırmalısınız. Kedinizin aşılarını ve rutin kontrollerini de ihmal etmemelisiniz.

Sarman Eğitimi Nasıl Verilir?

Sarman’ın eğitimi zordur. Sarman, asi ve itaatkâr olmayan kedilerin mensup olduğu bir ırktır. Sarmanlar birçok konuda başına buyruk davransa da tuvalet eğitiminde oldukça başarılı kedilerdir. Kısa sürede tuvalet alışkanlığı edinebilirler. Sarmanların eğitilmelerindeki zorluğun tek nedeni asi olmaları değildir. Komutları anlamaları ve uygulamaları için kendilerini besleyen kişiye güvenmiş ve alışmış olmaları gerekir.

Safkan Sarman Nasıl Anlaşılır?

Sarman’ın safkan olup olmadığı kolay anlaşılsa da Sarman, özünde bir ırk olarak kabul edilmediği için sokaktaki çoğu kedi Sarman kedi olarak değerlendirilir. Yaygın kanıya göre sokaktaki iri, turuncu ve beyaz desenleri olan kedilerin birçoğu safkan Sarman kedidir. Sokakta en sık görünen ve sokak kedisi olarak tanımlanan Tekir kedilerden farkı dikkat çekici rengi ve desenleridir.

Sarman Ne Kadar Yaşar?

Sarman kedi ırkı ömrü 10 ila 18 yıl arasında değişir. Sokakta yaşayan Sarman kediler de dahil bu ırka mensup kedilerin birçoğunun uzun yıllar yaşadığı bilinir.

Ayrıca Bakınız: Maine Coon Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap