- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerin tuvaletini tutabildiği süre kedilerin yaşına, ırkına, yapısına ve ortama bağlı olarak değişmektedir. Kediler tuvaletini ne kadar tutar sorusuna yanıt verilmeden önce kedilerin stres düzeylerinin de araştırılması gerekmektedir. Normal ve sağlıklı kediler günde en az bir kez dışkı yapmalıdır. Bu süre kumundan memnun kalmayan ya da ortamdan rahatsız olan kediler için üç güne kadar uzayabilmektedir. İdrar atımı için konuşulduğunda bir kedi idrarını 24 saat boyunca herhangi bir yere yapmadan bekleyebilmektedir. Eğer kedi tuvaleti konusunda titiz davranılır ise kedilerin rahat bir şekilde tuvaletlerini yaptığı gözlenebilmektedir.
Kedi Tuvaletinde Kum Kullanımı
Kedilerin tuvaletinde kum tercihi büyük bir öneme sahiptir. Kedilerin yapısına uygun olmayan ve topaklanma özelliği bulunmayan kumların tercih edilmesi onların sağlıklarına iyi gelmeyecektir. Bu da uzun vadede düşünüldüğünde büyük sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.
Kedilerin türü de kum seçimini etkileyen unsurlar arasındadır. Özellikle küçük cins olan kediler için kum seçimine dikkat edilmelidir. Kedi kumunun büyük parçalara sahip olması, ince taneler bulundurması ya da pamuksu olması gibi özellikler kedilerin tuvalet yapma isteklerini belirlemektedir.
Kedilerin kuma basması durumunda fazla ince taneli kumlar kedilerin tüylerine dolabilmektedir. Aynı zamanda fazla ince kumlar kedilerin boğazına toz kaçmasına da yol açabilmektedir. Büyük taneli kumlar ise sıvıyı hapsetme konusunda yeterince iyi değildir. İki kum boyutunun da ortasında kalan boyutta seçilen kumlar idealdir. İlk aşama için kokusu olmayan orta boyut kum tercih edebilirsiniz. Zaman içerisinde ise daha güzel kokulu kumlara yönelerek kedilerinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Kedi Tuvaletinde Kumun Temizlenmesi
Kedilerin kumlarını temizleme onların rahat edebilmesi için oldukça önemli bir kriterdir. Kediler tuvaletini ne kadar tutar sorusu kadar kedilerin kumları ne kadar sürede bir temizlenmelidir sorusu da büyük bir öneme sahiptir. Kediler, temizlik konusunda hassas canlılardır. Bu nedenle kumlarını devamlı olarak temiz görmemeleri onları mutsuz edecektir. Kumda oluşacak küçük bir birikinti, koku ya da kalan bir ıslaklık kedilerin oraya bir daha tuvaletlerini yapmamasına neden olacaktır. Bu nedenle kedi kumlarının temizlenmesine dikkat edilmelidir. Kedi kumunun kolay bir şekilde temizlenebilmesi için küçük bir kürekten yardım alınabilmektedir. Topaklanma hızı yüksek olan ve koku oluşturmayan kumlar sizlere kolaylık sunacaktır. Topaklanma yalnızca kumun kolay temizlenebilmesi için gerekli değildir. Aynı zamanda bu özellik kedilerin dışkılarını kapatarak onların bulaşıcı bir hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimalini de sönümlemektedir.
Kedilerin Kum Kabının Yeri
Kedilerde kum kabının konumu ortama ve kedilerinizin huylarına bağlı olarak ayarlanmaktadır. Kedilerin tuvaletinin olduğu alan belirlenir iken dikkat edilmesi gereken özellikler aşağıda yer almaktadır:
- Kediler için tuvaletlerinin konumu son derece önemlidir. Bu nedenle kedilerin kum kapları rastgele bir yere konulmamalıdır.
- Kabın bulunduğu yerin titreşimden ve kalabalıktan uzak olması gerekmektedir.
- Sessiz ortamda kediler daha iyi şekilde tuvaletlerini yapabilmektedir.
- Kum kabı, mama ve su yakın konumda yer almamalıdır. Bunun nedeni kum kabından sıçrayacak topakların mamaya ya da suya girmesine engel olmaktır. Ayrıca mama ile dışkı kabının yan yana olması kedilerin iştahlarını kesebilmektedir.
- Kedilerde parazit oluşması durumunda sağlıklı bir şekilde tuvaletlerini yapması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için veteriner hekimden yardım alınabilmektedir.
- Kum kabının kedi için önemi kabın şekline ve kedilerin cinsine göre değişmektedir. Fazla oyuncu olmayan ve utangaç kediler için kum kabının yeri belirlenir iken sessiz bir alan tercih edilebilmektedir.
- Kedi kum kapları seçimlerinde amonyak kokusunun dışarı taşmaması için genel olarak kapalı kaplardan yararlanılmaktadır. Ancak bu kaplar kedilerin içlerine girmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ne tam kapalı ne de tam açık kaplar tercih edilmemelidir. Kedilerinizin içine girebileceği kadar büyük bir kapıya sahip olan kaplar sayesinde hem siz hem de kedileriniz rahat edecektir.
Stresin Kedi Tuvaletine Etkisi
Stresin Kedi Tuvaletine Etkisi
Kedilerde stresin tuvalet sürecine etkisi yadsınamayacak kadar fazladır. Kedilerin kum kapları yüksek ses içeren bir ortamda ise bu durum strese neden olabilmektedir. Kediler stres sonucu tuvaletlerini tutma davranışı gösterebilmektedir. Bu da zaman içerisinde kedilerin bağırsaklarında ya da sindirim sistemlerinde bazı sorunlara yol açabilmektedir. Kediler kronik ya da akut olarak ortaya çıkan sorunlar nedeni ile sonu ölüme kadar gidebilecek olaylara maruz kalabilmektedir.
Kediler her ne kadar yalnız kalmayı sevseler de çok fazla yalnız kalmak onlara iyi gelmeyecektir. Ev içerisinde kediler için yapılan değişimler onların daha sağlıklı bir şekilde tuvaletlerini yapmasını sağlayabilmektedir. Stres, sinir, ses gibi özellikler kedilerin tuvalet eğitimi alması konusunda sorun yaşamasını sağlayabilmektedir.
Apartman Kedilerinde Tuvalet Eğitimi
Ev kedileri için tuvalet eğitimi vermek diğer kedilerden çok daha hızlı ve kolaydır. Kediler tuvaletini ne kadar tutar konusu içerisinde işlenen tuvalet eğitimi, kum kabı ve topaklanabilen kum ile verilebilmektedir. Ev kedilerinin tuvalet eğitiminde onları klozete alıştırmaya çalışmak doğru bir davranış olmayacaktır. Bunun en temel nedeni klozetlerden yayılabilen mikroplardır.
Ev kedileri tuvalete alıştırılır iken bağırsak sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalıştığından emin olunmalıdır. Herhangi bir fiziksel aktivite sınırlaması bulunmayan kediler, kum kabına tuvaletlerini yapabilmektedir. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedilerini iyi tanıması ve kedilerine gerekli tuvalet eğitimi almaları konusunda destek olması gerekmektedir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Rahat Uyumları İçin Yapılacaklar Nelerdir?