Muchkin Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Muchkin Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Muchkin kedi ırkı kısa bacakları ile tanınan oldukça sevimli kedilerdir. Cüce kedi olarak da adlandırılan bu tür son derece hareketli ve eğlenceli bir kedidir. Bacakları vücutlarına göre kısa olsa da son derece hareketli ve hiperaktiflikle bilinirler.

Genetik mutasyon olarak kısa olan bacakları bacaklarından dolayı birçok kemik hastalığına yatkın olarak doğarlar. Kemik ve omurga hastalıkları olsa da bu kedilerin oldukça sağlıklı olduğu düşüncesi hakimdir.

Ana vatanları Amerika olarak bilinse de 1940’lı yıllarda lk olarak İngiltere’de görüldükleri bilinir. Çok türü olan bu kediler sevimli olmalarından dolayı üretilirler.

Genetik hastalıklara yatkınlıkları nedeniyle üretilmelerinde birçok tartışma yaşanmaktadır. Savaşlarda soylarının tükendiği düşünülmüş olsa da 1980’li yıllarda Amerika’da tekrar görülmüşlerdir.

Muchkin’in Özellikleri Nelerdir?

  • Muchkin özellikleri bakımından sıklıkla üretimi yapılan tatlı kedilerdir.
  • Ortalama bir büyüklüğe sahiptirler.
  • Kısa bacaklı olmaları minyon görünmelerine neden olmuştur.
  • Ağırlıkları 4 kilo kadardır.
  • Birçok türü olması tüylerinin farklı olmasına neden olmuştur.
  • Uzun ve orta uzunlukta olan tüylerine rağmen sık tüylü oluşları tüm türlerinde ortak özelliktir.
  • Genetik mutasyon sonucu kısa bacaklara sahip olmuşlardır.
  • Yapı olarak kilo almaya yatkındırlar.
  • Son derece eğlenceli ve oyuncu olan bir kedi türüdür.

Muchkin’in Karakteri Nasıldır?

Muchkin’in karakteri kediler arasında en sevilen karakterlerden biridir. Oldukça hareketli eğlenceli ve pozitif kedilerdir. Merak ve zeki oluşları sürekli bir hareket halinde olmalarına neden olur. Dikkatleri ile kendilerini belli eden bu kediler gözleriyle sürekli bir yerleri takip ederler.

Oldukça sosyal olan bir türdür. Diğer kediler ve evcil hayvanlarla iyi ilişkiler içerisindedirler. Evlerine bağlı ve evde yaşamaktan zevk alan kedilerdir. Sahiplerini çok kısa bir sürede benimserler. Hareketli olmalarına rağmen oldukça sessiz kedilerdir.

Çok fazla miyavlama eğiliminde değildirler. Karakteri itibarıyla evde bakıma oldukça yatkın bir kedidir.

Muchkin’in Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Muchkin kedi ırkı bakımı rahat ve eğlencelidir. Evde bakımda oldukça uyumlu olan bu kediler oyuncaklarla oynamaktan büyük keyif alırlar. Küçük yapıda olmaları hareketsiz oldukları anlamına gelmez. Her alana kolayca girip çıktıkları için evin her tarafında tüy dökebilirler.

Bu sorunu yaşamamak için uzun tüylü türlerinde sürekli saç taranması yapılmalıdır. Ayda en az iki kez banyo yaptırılarak tüylerinin temizlenmesi sağlanır. Tüy bakımı yapılmadığı takdirde uzun tüyler topaklanır ve kedinin cilt sağlığına zarar verir.

Bu bakımdan sık taranmasında yarar vardır. Kendilerini sürekli yalama eğiliminde oldukları için tüylerini yutabilirler. Bu durumun sorun oluşturmaması için kedi vitamin macunu kullanılmalıdır.

Bahar ayları ve mevsim geçişlerinde daha çok tüy döktükleri için bu vakitlerde bakımları daha sık yapılmalıdır. Genetik hastalıklar ve göz alerjilerine de yatkın oldukları için veteriner muayeneleri aksatılmamalıdır.

Muchkin Nasıl Beslenir?

Muchkin’in beslenmesi diğer kedi türlerine göre farklılık gösterir. Kısa bacaklı olduğu için ani bir şekilde kilo ve obezite sorunu yaşayabilir. Bu durumun önüne geçmek için kedinin beslenmesine dikkat edilmelidir.

Bu kedilerde genellikle yaş mamalar tercih edilir. Ancak ara öğün olarak da olsa arada kuru mama da verilmelidir. Diğer kedilerde olduğu gibi protein ağırlıklı mamalar tercih edilmelidir. Obezite veya diyabet gibi sorunları var ise beslenmesi bir düzen içerisinde olmalıdır.

Aşırı kilo ve diyabet sorunlarının yaşanmaması için beslenmesinin veteriner tarafından düzenlenmesi gerekir.

Muchkin Eğitimi Nasıl Verilir?

Muchkin’in eğitimi diğer birçok kedinin aksine oldukça kolaydır. Çok zeki olmaları verilen komutları hemen anlamalarını sağlar. Evdeki çocuklar ve sahipleri ile olan ilişkileri ve yüksek zekaları sayesinde en zor komutları bile kısa sürede anlarlar.

Eğitim anında sevgi ve sabır eksik edilmemelidir. Kedi verilen bir komutu hemen yerine getirmediğinde bağırılmamalıdır. Verilen komutları hızlı bir şekilde yerine getiren kediye ödül mamaları verilmelidir.

Safkan Muchkin Nasıl Anlaşılır?

Muchkin’in safkan olup olmadığı fiziksel özellikleri ve karakteri ile belli olur. Kısa bacakları ile tanınan bu kediler farklı bir yapıda olduklarında safkan olmadıkları anlaşılır.

Kedinin safkan olması için türünün karakteristik özelliklerini taşıması gerekir. Bunun aksine özellikler sergileyen kediler safkan değildir. Kediler tüyleri ve yürüyüşleri ile de safkanlıkları hakkında bilgiler verir. Kedinin kulakları ve kuyruklarına bakılarak da safkanlık durumları anlaşılabilir.

Muchkin Ne Kadar Yaşar?

Muchkin kedi ırkı ömrü ortalama 12 ile 15 yıl arasındadır. Genetik bazı hastalıklar yatkınlığı bulunan bu kediler iyi bakılmadığında daha az yaşama eğilimi gösterirler. Kedinin sağlıklı ve uzun yaşaması için yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekir.

Kediler parazit ve diğer birçok sorunla mücadele eden bir türdür. Kedilerin iç organlarına yayılarak büyük sorunlara yol açan parazit ve pirelerin olmaması için aşılarının tam yapılması gerekir.

Bunun yanında genetik olarak birçok kedi türü kalp ve damar hastalıklarına yatkınlık taşır. Düzenli muayene yapılmadığında bu sorun kedileri ölüme götürür. Kedilerin bu sorunları yaşamaması için aşıları ve veteriner muayenelerinin düzenli yapılması gerekir.

Ayrıca Bakınız: Nebelung Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap